
Ribezove sladko-kisle jagode so polne vitamina C in ugodno vplivajo na prebavo. Večkrat ga najdemo kot prilogo mesnim jedem, danes pa ga pokusite v poletnem kolaču z zdrobom.
Sestavin je za pekač s premerom 20 cm.
Sestavine
– 100 g zdroba
– 100 g pirine moke (ali navadne)
– žlička sode bikarbone
– 100 g sladkorja
– 3 jajca
– žlička ekstrakta vanilje (tekočega)
– 200 g kisle smetane
– 2 žlički ruma
– 2 žlici olja
– 160 g ribeza
Priprava
1. Pekač dobro namastimo in posujemo z drobtinami, pečico segrejemo na 175 stopinj.
2. V posodi zmešamo zdrob, moko in sodo bikarbono.
3. Jajca, sladkor in ekstrakt vanilje penasto zmiksamo. Dodamo kislo smetano, rum in olje. Premešamo, nato počasi dodamo še moko z zdrobom in sodo bikarbono.
4. Vlijemo v pekač; po vrhu testo na gosto potresemo z ribezom. Pečemo približno 35 minut. Ponudimo še rahlo toplega, lahko s kepico vaniljevega sladoleda ali sladko smetano.
Priporočamo še: Pavlova, ki bo med peko ostala snežno bela
Recept in fotografija: Ana Bulat