Odprta Kuhinja

Preprosta formula za palačinke, ki si jo je enostavno zapomniti

Palačinke
Odpri galerijo
A+   A-
Z dobrimi palačinkami se lahko vedno prikupimo družinskim članom, si polepšamo dan, popravimo obrok, ki mogoče ni bil najbolj posrečen, dopolnimo jed na žlico ali pa se preprosto posladkamo.Kdor že peče dobre palačinke, mu ta prispevek ne bo pretirano zanimiv in vas že takoj preusmerimo na seznam 20 odličnih receptov za to jed, kjer boste dobili nove ideje, kako jih nadevati, izboljšati ali pripraviti na nek nov način. Kdor pa bi rad v peko te preproste dobrote vpeljal svoje otroke ali pa še ni našel primerne recepture, ki bi si jo zapomnil, bo nad priporočilom navdušen. Formula je priročna tudi zato, ker z njeno pomočjo ne boste potrebovali tehtnice, kar je še posebno koristno nekje na kampiranju, v hribih ali drugod na dopustu, kjer kuhinje niso dobro opremljene.

Recept na kozarce


Formula izhaja iz količine jajc, meri pa se kar v kozarcih. Pravzaprav gre za razmerje dveh jajc, enake količine mleka in dvojne količine moke. Nič jasno, kajne? Imate pri roki štiri povsem enake kozarce ali posodice? V prvega razbijte dve jajci. Ob njega postavite drugi kozarec in do povsem enake višine, do koder v prvem segajo jajca, zdaj v tega drugega natočite mleko. Pristavite še tretji in četrti kozarec in vanju zopet do enakih višin natresite moko.

Moko pretresite v večjo posodo in na sredini naredite jamico. Med mešanjem počasi prilijte mleko z razžvrkljanima jajcema in mešajte. Če želite še bolj bogato testo, lahko dodate še en rumenjak. Da bodo palačinke mehkejše, zmanjšajte ogenj, ko jih prelijete po vroči ponvi in jih pečene zlagajte na kupček, ki ga pokrijete s pokrovko ali drugo posodo.

Ste vedeli, da so se palačinkam posvetili tudi znanstveniki? Jed je rezultat tekočine, ki prevzame energijo vročega predmeta in se posledično zgosti in strdi, sta se izrazila Mathieu Sellier iz univerze v Canterburyju in Eduard Buy, fizik na Politehnični šoli v Franciji, ki sta preučila, kako bomo palačinke spekli čim bolj enakomerno. Ravno to je tisti ključ do najboljšega rezultata.
Preberite tudi: Slovenska jed, ki se je znašla na Guardianovem seznamu evropskih specialitet

Fotografija: Sonja Ravbar
Datum Objave: 8.8.2020 ob 07:08

Več iz te teme:

palačinkekozarci

Naročite se na e-novice:

Mateja Delakorda
Mateja DelakordaKuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.