Hitra sladica: jabolka v pivskem testu

Hrustljavi obročki so najboljši še topli in posuti s sladkorjem v prahu ter cimetom.

Za domače večkrat pripravim jabolka v pivskem testu. V testo dodam malo piva, vodo in tudi mleko, moko pa, da je ovoj bolj rahel in hrustljav, obogatim z malce pecilnega praška,« nam je recept okvirno narekovala Ana Jeglič, doma s sadjarske kmetije Matijovc. Na tej kmetiji v Podbrezjah pri Naklem se že skoraj 200 let ukvarjajo s sadjarstvom. Domačijo vodi Anin mož Janko, ki je pravi mojster za kuhanje žganih pijač – kar 16 jih je trenutno v njegovi zbirki, med njimi je tudi gorenjski džin, ki so mu na zadnjem ocenjevanju Dobrote slovenskih kmetij pripeli zlato medaljo. A gremo nazaj v kuhinjo: Ana predlaga, da jabolka v pivskem testu postrežemo še mlačna ter posuta z malo sladkorja v prahu in kančkom mletega cimeta.

Sestavine

Za 4 osebe.

  • 3 ali 4 večja jabolka
  • dobrih 200 g moke
  • 1 dl piva
  • 1 dl mleka
  • 1 dl vode
  • 2 jajci
  • 0,5 žličke pecilnega praška
  • malo soli

Za posip

  • sladkor v prahu
  • mleti cimet

In še …

  • približno 2 dl sončničnega olja

Priprava

1. Jabolka olupimo, odstranimo jim sredico in narežemo na kak centimeter debele rezine.

2. Pripravimo testo, tako da do gladkega zmešamo pivo, mleko, vodo ter moko, pomešano s pecilnim praškom in soljo. »Testo mora biti malo bolj gosto od tistega za palačinke,« svetuje kuharica tega tedna.

3. V globlji ponvi segrejemo olje. Ko je dovolj vroče, vanj polagamo jabolčne obročke, ki smo jih potopili v testo. Na zmernem ognju jih ocvremo najprej na eni strani, nato še na drugi.

4. Ocvrta jabolka polagamo na krožnik, pokrit s papirnato kuhinjsko brisačko, ki bo popila odvečno maščobo.

5. Še tople obročke postrežemo posute s sladkorjem v prahu in mletim cimetom.

Priporočamo še: Čisto preprost kruh, kjer namesto kvasa uporabite pivo
Špela Ankele
Špela Ankele

Novinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed