Preprosti praznični piškotki

Preprosti keksi zahtevajo malo časa in spretnosti, sestavine pa najdemo skoraj v vsaki kuhinji.

Pred prazniki običajno spečemo več vrst drobnega peciva, ki dlje zdrži v shrambi. Če bodo božične zaloge kmalu pošle, jih dopolnimo. V časovni stiski izberemo recepte, s katerimi je malo dela, sicer pa je peka piškotov lahko tudi zabavno družinsko opravilo in priložnost za druženje. Zamesimo testo po preverjenih receptih in piškote oblikujemo z različnimi modelčki ali rokami. Okrasimo jih z oreški, rozinami, sladkornim ali čokoladnim prelivom ali sladkim posipom. Lahko so tudi izhod v sili za hitro pripravljeno darilo. Z enostavnimi keksi, kakršni so tudi medenjaki, je tako malo dela, da bodo pečeni prej, preden pridemo v trgovino in nazaj.

Sestavine za 4 osebe

– 500 g moke
– 125 g masla
– 150 g sladkorja
– 125 g medu
– 3 jajca
– 0,5 žličke sode
– lupina 1 limone, 1 žlička cimeta

Priprava

1. V skledi dobro premešamo moko, sladkor, sodo, cimet in limonovo lupino. Dodamo mehko maslo, jajca in tekoči med. Dobro premešamo in zgnetemo v čim bolj gladko, kompaktno testo.
Pokrijemo in damo v hladilnik, počiva naj vsaj eno uro.

2. Pečico segrejemo na 170 stopinj. Testo razvaljamo na pol centimetra debelo in piškote oblikujemo z modelčki ali pa z dlanmi kroglice. Polagamo v pekač na peki papir. Pečemo približno deset minut.

Namig: Dlje bodo sveži, če jih spravimo v zaprto posodo.
Preberite še:
Merookiji – novi piškoti Nigelle Lawson
Domači linški piškoti
Piškoti iz ponve
Bučni piškoti s koščki čokolade

Naslovna fotografija: Thinkstock

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.