Odprta Kuhinja

Preprosto kosilo: ješprenjeva juha v bolj lahkotni različici

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Ko se prikrade jesen, zablestijo jedi na žlico. Pri nas je ena najbolj priljubljenih ričet. Tokrat malce bolj tekoča različica.


Enostavna kmečka jed, ki ima nešteto različic, bolj ali manj začinjenih, z dodanim fižolom ali grahom. Poskusimo lahko vegetarijansko oziroma vegansko različico, če smo za mesno, običajno že v jedi kuhamo suho prekajeno mesnino ali klobase. Tudi gostoto ričeta prilagajamo svojemu okusu, nekateri naredijo tako gostega, da skoraj žlica stoji v njem, prav okusna pa je tudi povsem tekoča različica, ki je pravzaprav ješprenjeva juha.

Sestavine


Za 4 osebe.

  • 200 g ješprenja

  • 2 korenčka

  • 1 korenina peteršilja

  • 1 večja čebula

  • 3 stroki česna

  • 1 pločevinka fižola v zrnju

  • skodelica paradižnikove omake

  • sol, poper, lovor, kumina, sveži peteršilj


Priprava


1. Ješprenj operemo in namakamo v hladni vodi nekaj ur, lahko čez noč.

2. Čebulo in česen olupimo in sesekljamo, korenje in korenino peteršilja očistimo, korenje narežemo na koščke.

3. Ješprenj odcedimo in speremo ter stresemo v lonec. Dodamo narezano zelenjavo, zalijemo z vodo in zavremo. Solimo in popramo, dodamo lovor in kumino ter paradižnikovo omako. Kuhamo pri nizki temperaturi približno pol ure, po potrebi dolijemo vodo. Jed mora biti redka kot juha.

4. Ko je ješprenj mehak in se čebula razpusti, dodamo fižol in pustimo vreti še nekaj minut. Na koncu potresemo s sesekljanim peteršiljem.
Priporočamo še: Hitra lazanja, ki jo pripravite kar na štedilniku

Besedilo: Alenka Kociper
Naslovna fotografija: Xanya69/Getty Images
Datum Objave: 6.10.2023 ob 07:10

Več iz te teme:

juhe in enolončniceričetješprenj

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja