Preprosto in sezonsko: polnjeni paradižniki s kuskusom

Polnjenje zelenjave je v mediteransko-orientalski kuhinji vsakdanje.

Navdih za recept sem dobila v grški kuharski knjigi, drugo se je zgodilo po okusu. Paradižnik je dobil polnilo iz zrnatega kuskusa, s paradižnikom se lepo ujamejo sladko-kiselkaste brusnice, s kuskusom gre po orientalsko meta, še česen, in nadev je dokaj preprosto pripravljen.

Vam kaj pomenijo imena, kot so tiger blush, chocolate stripe, sweet inka?

Tudi meni niso pomenila nič, dokler se ni naša mlada vrtnarica spomladi odločila, da bo povečala grede in zasadila njej najljubšo zelenjavo, to je paradižnik. Razlog ni bila le ljubezen do paradižnika, ampak tudi potreba, da sami pridelamo, kar lahko. Tema samooskrbe je vsak dan bolj aktualna. S tem smo se vsi strinjali in ji priskočili na pomoč. Mizarka je zbila še nekaj dvignjenih gred, prijatelj je poklical svojega prijatelja in na dvorišču se je znašla prikolica dobro uležanega komposta, prekopavali smo staro zapuščeno gredo in vozili zemljo v novo, da je od naše ihte popustila zračnica na samokolnici. Tudi to smo uredili s pomočjo prijateljev, ki se spoznajo na zračnice samokolnic. Na okenskih policah so se pojavile sadike paradižnikov. Zmagoslavno je objavila, da bo v gredah petindvajset različnih sort. Semena je naročila pri prav tako velikem ljubitelju paradižnikov, ki je na paketu pripisal, da so bila sveža semena najprej fermentirana in šele nato osušena. Tako so sadike bolj zdrave in se semena dlje ohranijo. Spet smo se nekaj naučili.

Najbolj primeren za polnjenje

Sorte paradižnikov imajo nenavadna imena, kot recimo tiger blush, tiger, ki je zardel. Gre za paradižnik, ki je manjši, rumen, z rdečimi lički. Čokoladni črtasti je popolnoma okrogel, škatuljica je zunaj progasto rdeča in znotraj zelena, tudi ko je zrela. Dozorevajo rumeni, vijolični, skoraj črni in celo običajno rdeči paradižniki, koktajl okrogli, mini pelati, ogromen krompirjevec, solatni, mesnati, rastejo v grozdih, v paru, posamič. Kljub pestri družbi je med njimi nekaj res posebnega striped stuffer – kako bi to prevedla, črtast polnjenec? Na vrtu je vsekakor opazen že kot rastlina, med višjimi je, širok, zračen, z močno razčlenjenim steblom. Ima precej velike plodove, njihova posebnost pa je, da so znotraj skoraj votli. Semena preprosto odstranimo in je zato seveda najbolj primeren za polnjenje. Menda neka stara sorta.

Če boste kje naleteli na črtastega (na)polnjenca ali na kakšno drugo zanimivo sorto paradižnika, vsekakor shranite semena. Žličko semen namočite za dan ali dva v vodo, da fermentirajo, nato odcedite, sperite in jih osušite na papirnati brisači. To je menda odličen način za ohranjanje semen paradižnika. Pri nas, lahko potrdim, več kot odlično uspevajo, vseh petindvajset sort.

Polnjeni paradižniki za dva

  • 2 velika čokata paradižnika ali 4 srednje veliki
  • manjša čebula
  • oljčno olje
  • pol žličke mlete kumine
  • sol in poper
  • žlica brusnic
  • nekaj lističev sveže mete
  • 2 stroka česna
  • skodelica kuskusa

Priprava

1. Izberite paradižnike, ki imajo takšno obliko, da so primerni za polnjenje. Najboljši so tisti, ki so v notranjosti votli skoraj kot paprika. Odrežite jim pokrovčke in jih z žličko izvotlite. Ni se treba posebno truditi, odstranite le sredico s semeni.

2. Kuskus poparite z enako količino vode.

3. Vključite pečico na 180 stopinj.

4. Ločeno nasekljajte čebulo in česen. Na olju najprej popražite čebulo, dodajte na kocke narezano izdolbeno sredico paradižnikov, začinite in mešajte, da tekočina povre. Dodajte brusnice, meto in nasekljan česen. Kratko popražite in vmešajte v kuskus.

5. Z nadevom do vrha napolnite paradižnike, pokrijte s pokrovčkom. Nadevane naložite v manjši pekač in pecite pol ure v ogreti pečici.

Priporočamo še: Polnjene paprike: 7 idej, kako vse jih lahko pripravimo
Beba in Hana Splichal
Beba in Hana Splichal

Kuhinja je majhna, a ima veliko mizo in vrata na vrt. Po njej se vrtijo mačji repi, skoznjo steče pes, nikoli ni miru. Hana fotografira in se pogovarja z divjim kvasom, jaz ropotam z lonci in obračam kuhalnico. Kljub temu se vsi najraje gnetejo v najini ekološki in veganski kuhinji, kjer diši po indijskih začimbah in toplem kruhu.Verjamem, da je kuhinja srce hiše, in v srcu se zgodijo najpomembnejše stvari.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed