Presenečeni boste, kaj vse smo skuhali iz samo enega kilograma moke

To je poskus, želja, da bi si znali predstavljati, koliko je dejansko obrokov v osnovnih sestavinah, ki jih nosimo domov.

Glede na to, da nam gre te dni po glavi samo kvas, je sklep enostaven: doma imamo vsi ta čas tudi zalogo moke. Pokupili smo je desetkrat več kot običajno. Zanimalo nas je, koliko en kilogram moke lahko »vzhaja«, koliko ga lahko »raztegnemo«? Mi smo bili prijetno presenečeni, celo pomirjeni po tem malem poskusu. Pravzaprav smo skuhali veliko več, kot smo mislili.

Kaj pomeni kilogram moke

Iz kilograma moke bi lahko spekli malo manj kot tri hlebčke takega kruha, kot smo vas v minulih tednih naučili. Koliko jedi pa lahko pripravimo, če na mizi ni zgolj in samo kruh, hkrati pa imamo doma bolj ali manj samo osnovne sestavine? Ne pozabite: ne rinite v trgovine, dokler ni zares potrebno, takrat kupite za kak teden, s seznamom in po hitrem postopku. Želimo pa vseeno, da je naša hrana raznolika: ne nazadnje jih ima veliko med nami zdaj doma najostrejše kulinarične kritike, kar jih je!

Kilogram moke vsebuje približno 3600 kalorij, torej nekaj manj kot, kolikor bi, ozko gledano, v normalnih okoliščinah v enem dnevu energije »pokurila« dva odrasla človeka. Upoštevati pa moramo, da se zaradi karantene zdaj gibljemo manj in zato smo mi tale kilogram moke prav lepo razdelili na več jedi, pri vseh pa smo si izdatno postregli s solato, najraje kar z dostopnim regratom.

Vsi recepti so pripravljeni za 4 jedce, vsi pa z mislijo, da moramo jesti manj, kajti sicer bomo imeli po koronavirusu še epidemijo debelosti.

Preberite tudi: Zakaj bi se v času pandemije stepli za kvas (pojasnjuje psiholog)
 300 g moke: Domači široki jajčni rezanci

Izdamo vam nekaj pomembnega: priprava pravih domačih jajčnih testenin je eno najbolj pomirjujočih in zadovoljujočih opravil, ki se jih lahko lotite v kuhinji. Poudarek na »jajčnih«, vse ostale imajo neke svoje muhe in zahteve, ki vam jih že še razložimo – ampak občutek, ko na vašem pultu ostane medeno rumena krogla povsem gladkega testa, za katerega že vnaprej slutite, da so bo krasno valjalo, pa je nepozabna. Vredna razžarjenih dlani in bolečih zapestij – kajti to je manufaktura v pravem pomenu besede. Recept je pa na moč enostaven.

Priprava pravih domačih jajčnih testenin je eno najbolj pomirjujočih in zadovoljujočih opravil

Sestavine

 • 300 g bele moke (tip 500)
 • 3 jajca
 • ščep soli

Priprava

1. Moko presejemo na delovno površino in jo oblikujemo tako, da je v sredini luknja, podobna kraterju: stene naj bodo kar visoke.

2. Ubijemo tri jajčka in jih damo v krater iz moke, posolimo, nato pa jih z vilico počasi začenjamo »zagrinjati« z zunanje strani. Tu bodo prišle do izraza izkušnje: začetnik bo podrl krater in jajca mu bodo ušla na pult.

3. Ko vso moko premešamo z jajci, bodo nastali veliki žganci. Vaša naloga je, da sedaj te žgance umesite v kroglo in da, to bo trajalo 10 do 15 minut mesenja.

4. Mesite tako, da boste najbolj čutili zapestje: vsakič s pritiskom testo nekoliko »rinete« stran od sebe, ga potem zasukate za 45 stopinj in ponavljate. Na koncu, obljubimo, boste dobili lepo, sijoče, homogeno testo – razen, če niste imeli zares majhnih jajc, v tem primeru si pomagajte s kako žličko vode.

5. Kroglica, ki vas medtem že osrečuje s svojo lepoto, naj pokrita ali ovita v prozorno folijo počiva kako uro.

6. Po tem času sta poti dve: mehanska in ročna. Osredotočimo se na ročno, saj sklepamo, da bralci, ki imajo nastavke za testenine in strojček za valjanje, že vedo, kaj se počne z njima. Naš spočiti hlebček razrežemo na dva dela. In se lotimo prvega z valjarjem. Valjamo, dokler testo ne bo skoraj prosojno, tanko kot papir. (To pač moramo napisati, sicer je čisto jasno, da je to nemogoče).

7. Ponovimo tudi z drugim kosom.

8. Ko smo zadovoljni in denimo jasno vidimo svojo dlan skozi testo, če pogledamo proti svetlobi, izvedemo »stare čase«: med dva stola damo metlo, držaj pregrnemo s svežim prtičem in nanj obesimo dva kosa razvaljanega testa. Pustimo 15 minut, da postane nekoliko »usnjeno«.

9. Po tem času se lotimo rezanja: testo razrežemo na večje kose in vsakega tesno zvijemo kot palačinko (pomembno, kajti sicer se ustvarjajo robovi, ki se lomijo).

10. Režemo približno centimeter debelo rezance potem razvijemo in odlagamo na rahlo pomokano krpo, kjer čakajo na skorajšnje kuhanje.

11. Pomnimo: sveže jajčne testenine v kropu potrebujejo le nekaj minut, ne bodo pa se razkuhale. Pričakujte nekaj »gostejšega«, kot so kupljene in sušene testenine, ampak zares veliko bolj gurmanskega.

Namigi: Snobi bi rekli, da potrebujete moko italijanskega tipa 00, nikar se na dajte zmesti; čisto primerna je naša moka tipa 500.
O soli pa takole: ni enotnega mnenja, po nekaterih pokrajinah v Italiji je soljenje testa za testenine greh, oni solijo le vodo, v kateri se kuhajo. Nam pa slane niti niso tako slabe in se s tem niti malo ne obremenjujemo.
S čim postreči? Z dobrim domačim golažem ali v omaki iz popraženih pinjol, dušenega čemaža in nekaj kisle smetane ali zrnatega sira.

150 g moke: Ribana kaša

Zakuha za juho, na rezanci takoj na drugem mestu klasike nedeljskih kosil z govejo juho. Tu je zadovoljstvo ob pripravi testa precej manjše kot pri klasičnih jajčnih testeninah. Naš cilj je namreč, da je čim trše, kajti le tako ga bomo lahko pravilno ribali. Skratka: tole je spopad močne volje in trme. Tudi to je treba včasih vaditi.

Sestavine

 • 150 g moke
 • 1 jajce
 • ščep soli

Priprava

1. Postopamo enako kot pri klasičnih testeninah: v krater iz moke, ki smo ga ustvarili na delovni površini, ubijemo srednje veliko jajce, posolimo in z vilicami začnemo zagrinjati od zunaj.

2. Ko se jajce tako premeša z moko, da nam ne uhaja več po pultu, začnemo z gnetenjem. Tudi tu moramo na koncu dobiti homogeno in povezano testo, kar pa je precej težje kot pri osnovnih testeninah.

3. Po desetih minutah trdega dela se nam bo zazdelo, da na pultu ves čas ostaja nekaj velikih žgancev testa, ki jih preprosto ne bo mogoče prisiliti k sodelovanju. V tem trenutku naj prevlada pragmatik: te drobtine nekoliko poškropimo s par kapljami vode, jih zgnetemo in jih potem vse skupaj vstavimo nekako v sredino testa, kot v cmok, in gnetemo naprej. Tako se bomo izognili zoprnemu razmočenemu občutku, če vodo dodajamo na površino testa.

4. Ko nam je uspelo in je kroglica zgnetena, naj počiva kako uro. Po tem času testo naribamo – ribežen z večjimi luknjami – ter pustimo na prtiču, da se posuši. Shranimo v hladilnik do prve goveje juhe.

Namig: Pri ribani kaši redko dobimo enaka navodila glede količine sestavin, to pa zato, ker gre za različno velika jajca in moke, ki se odzivajo različno.

400 g moke: Kvašeni žličniki

Skupaj z maslom, na katerem smo popražili drobtine, smo se stopili tudi mi. O, nesramnost nesramna, kako je to dobro! To je recept, ki bo za mnoge dokončna hrana za tolažbo (rabimo, mar ne?) in spomin na stare, dobre čase, ko se še nismo toliko ukvarjali z matcha čaji in rezanjem avokada v pahljače – smo pa kar naprej jedli kaj s popraženimi krušnimi drobtinicami na maslu. V tem preprostem, starem receptu je tako veliko čustev. Količine v zdajšnjih razmerah zadostujejo za poln obrok štirih ljudi, postrežemo z dobro solato, morda regrat z jajčkom. Ti kvašeni žličniki bodo osvojili točno tiste ljudi, ki se jim sanja o germknedlih.

Sestavine

 • 400 g moke
 • 2,5 dl mleka
 • 2 jajci
 • 40 g masla
 • 1/2 čž suhega kvasa
 • ščep soli
 • dodatno: 3 žlice masla, 3 žlice krušnih drobtin

Priprava

1. Maslo razpustimo.

2. Moko pomešamo s suhim kvasom in soljo, dodamo masla, jajca in mleko ter umešamo testo. Na toplem naj počiva tako dolgo, da se kvas aktivira in testo deloma vzhaja.

3. V večji lonec damo 3 l vode in jo solimo ter zavremo.

4. Testo zajemamo s čajno žličko, podobno kot miške, pomočimo v krop in ga postrgamo dol z drugo žličko.

5. Kuhamo 10 minut, žličniki bodo v tem času narasli na dvojno količino.

6. Poberemo jih iz kropa in odcedimo.

7. V tem času segrejemo maslo in na njem popražimo drobtine. Odcejene žličnike povaljamo v teh drobtinah in celo še malce popečemo, lahko pa drobtine z maslom zgolj prelijemo po pripravljeni jedi na krožniku.

150 g: Krhki flancati

Nekaj, kar vam bo, ne glede na vreme, razjasnilo recimo nedeljsko popoldne. Krhki flancati pravzaprav nimajo sezone, privlačnost pa je v tem, da se razbohotijo na tak način, da jih je videti cela gora, pa čeprav smo porabili zelo malo sestavin. Ravno prav tudi za čas, ko smo obsojeni na prekladanje iz ene sobe v drugo: ne bodimo preveč restriktivni, kaj si tu in tam tudi privoščimo za dušo. Ti flancati bodo ravno prav.

To je starinski recept iz knjige Pavle Zakonjšek.

Sestavine

 • 150 g moke
 • 50 g sladkorja
 • žlica belega vina
 • žlica kisle smetane
 • 3 rumenjaki
 • limonova lupinica
 • maščoba za cvrtje

Priprava

1. V posodo presejemo moko, dodamo rumenjake, vino in smetano ter sladkor in ščep soli.

2. Ugnetemo testo. Naj počiva pol ure.

3. Potem ga čim tanjše razvaljamo, s koleščkom narežemo pravokotnike, v vsak pravokotnik naredimo tri vzporedne zareze in pazimo, da rob ostane cel.

4. V roki trakove prepletemo in spustimo v vroče olje.

5. Ocvrte flancate posujemo s sladkorjem v prahu.

Priporočamo še: Tedenski jedilnik: Kuhamo iz osnovnih sestavin

Naslovna fotografija: Getty Images

Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana