Presenečeni boste, kako se pravilno skuha jajca za barvanje pirhov

Predpriprava na veliko noč: kako pravzaprav jajca skuhamo in kaj vse so ljudje o tem že odkrili?

Ne smejo biti sveža

Jajca, ki jih nameravamo uporabiti kot pirhe (ali v vseh ostalih delih leta kot trdo kuhana), naj ne bodo sveža. Nobena novosti ni, da se ta težko lupijo, kar se v veliki večini konča tako, da skupaj z lupino živčni odtrgamo še lep kos kuhanega beljaka – membrana, ki jih ovija, preprosto še ni dovolj »zrela« in se trdno drži lupine. Jajca naj bodo stara vsaj tri do pet dni, nobenega problema, če še več, da so le bila pravilno shranjena. Svežost nekateri testirajo s preprostim poskusom: položijo jih v skledo vode. Popolnoma sveža jajca ležijo »na boku«. Tista nekoliko manj sveža stojijo pokonci, ker se v njih počasi oblikuje zračni žep. Tista, ki so zrela za v smeti, pa celo lahko splavajo na vrh. Jajca, ki jih nameravate kuhati za pirhe, ne smejo imeti nobenih razpok, ker bodo sicer takoj »puščala«.

Oglejte si tudi barvo – temnejša jajca bodo dala bolj globoke odtenke pirhov, ampak to so že umetniške finese.

Preberite še: Priprave na veliko noč: 5 najboljših idej za naravno barvanje pirhov

Kuhanje

Običajen pojav: gumijast beljak in neprivlačno siv rumenjak. Oboje je znak, da so jajca preveč skuhana. Kar ni usodna napaka, vendar pa popolnoma nepotrebna. Kako torej skuhamo jajca, da bo »ravno prav«?

Najprej moramo izbrati primerno posodo: velika naj bo toliko, da bodo jajca v njej lahko naložena v enem sloju. Nikakor ne smejo biti naložena drugo na drugo, ker se v tem primeru lahko skuhajo neenakomerno. Vode mora posoda držati toliko, da bo jajca pokrivala še približno centimeter visoko – in to je pravzaprav vse, kar se tiče posode.

Preden začnemo kuhati, jajca ogrejmo na sobno temperaturo: tako jim bo vroča voda manj zavdala in bodo manj izpostavljena skušnjavi, da počijo, in še nekoliko časa bomo prihranili, ker bodo prej skuhana. Mnenja so različna glede soli, ki naj bi jo dodali v vodo: nekateri jo zagovarjajo, češ da se jajca potem lažje lupijo, znanstveno natančni, torej tisti, ki do sekunde natančno merijo dolžino kuhanja, pa ji oporekajo. Sol v vodi namreč povzroči, da ta zavre pri višji temperaturi, zaradi česar naj bi se porušilo ravnovesje v tem »občutljivem« postopku. Še podatek: beljak koagulira, torej zakrkne, pri temperaturi med 62 in 65 stopinjami Celzija, rumenjak pa pri višji: med 65 in 70 stopinjami.

Pravilen postopek

Skuhali pa bomo jajca takole: nikakor jih ne bomo vreli, ampak jih bomo le spravili do vrelišča, odstavili z ognja in potem pustili, da se bodo pokrita v vreli kopeli namakala še 15 do 20 minut – dolžina je odvisna od velikosti jajca. Naša standardna jajca, ki jih kupimo v trgovini, naj v kropu čakajo še 17 minut do idealne kuhanosti. Seveda je še en korak: potem ko bodo odležala svoje v kropu, jih dajte v ledeno vodo in jih v njej pustite še vsaj 10 minut. V tem času se, pravijo poznavalci, med beljakom in lupino ustvari tanek parni žep, ki pripomore, da jajčka lažje olupimo. Tako kuhana jajca ne bodo gumijasta, rumenjak bo vabljive žive barve in ravno prav »na zob«.

Preveč kuhana jajca pa prepoznate po tem, da je rumenjak trd in sivozelen, kar je posledica reakcije med železom v rumenjaku in žveplom v beljaku. Na okus to ne vpliva, vendar pa stopnja (pre)kuhanosti vpliva na lastnosti beljakovin v jajcu. Mimogrede: 100 gramov jajc (približno dva kosa) vsebuje 155 kalorij.

In še test stopnje kuhanosti, malce nezanesljiv sicer: jajca zavrtite na trdni površini. Trdo kuhana se vrtijo enakomerno, premalo kuhana pa odnaša z osi. Bolj za šalo kot zares …

Lupljenje: večina priporoča, da jajčka lupimo pod tekočo vodo, ki naj bi sprostila membrano. Vsekakor moramo pri lupljenju priti pod njo, sicer se bomo mučili. Najbolje, da začnemo lupiti na širokem koncu jajca, kjer je zračni žep.

Shranjevanje

Še en običajen pojav: v nedeljo se za pirhe pulimo, v ponedeljek nobenega več ne zanimajo in začnejo ostajati. Vedno jih namreč skuhamo preveč. Vendar pa, če si jih razporedimo čez ves teden vnaprej, bomo zanesljivo porabili vso zalogo. Trdo kuhana jajca namreč zdržijo v hladilniku tudi teden, če je treba. Pomembno je le, da jih ne olupite – če so olupljena, naj v hladilniku čakajo v skodelici z vodo, ki jo vsak dan zamenjate.

Priporočamo še: Test: Triki z jajci, ki imajo milijonske oglede posnetkov na spletu

Fotografija: Bogdan Kurylo/Getty Images

Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana