Primorska frtalja z zelišči in pršutom, ki bi jo lahko jedli vsak dan

Frtalja je najboljša s pomladnimi rastlinicami.

Sestavine

– 5 jajc, ščep soli, ščep popra
– 100 g pršuta
– vrečka mešanih zelišč (približno 2 litra): mlada špinača, peteršilj, srčno zelje (melisa), nekaj listov mete, nekaj listkov rmana, madarjolce (beli vratič), pest bršljanaste grenkuljice (Glechoma hederacea); lahko tudi koromač (komarček), mlade koprive …

Preberite tudi: Vse o frtalji

Priprava

1. Zelišča dobro operemo in osušimo. Z nožem jih fino sesekljamo – tako bodo izgubila volumen.

2. Sesekljana zelišča stresemo v skledo, vanjo ubijemo še jajca ter začinimo s soljo in poprom. Vse skupaj dobro razžvrkljamo, da jajca narasejo.

3. Rezine pršuta razrežemo na manjše koščke.

4. V večji ponvi segrejemo žlico oljčnega olja, vanjo stresemo narezan pršut in ga popečemo do hrustljavega.

5. Nato na pršut vlijemo jajčno zmes z zelišči, premešamo, da se vse lepo razporedi, nato pa na srednje močnem ognju pokrito pečemo nekaj minutk, da jajca zakrknejo.

6. Ko je spodnja stran frtalje lepo zapečena, jo obrnemo in popečemo nekaj minutk še z druge strani.

7. Postrežemo s skledo sveže solate in koščkom semenskega kruha. Frtalja je dobra še topla, a tudi ohlajena, npr. naslednji dan ali kot jed za piknik.

Namig: Frtaljo najlažje obrnemo tako, da ponev pokrijemo s plitvim pokrovom in vse skupaj obrnemo, da frtalja pade na pokrov. Nato jo stresemo s pokrova nazaj v ponev.

Fotografija in recept: Vibrant plate

Poizkusite še: To je vzrok za motne kozarce
Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed