Odprta Kuhinja

Proja s slanim sirom in ocvirki

A+   A-
Za pravokoten model za narastke.



Priprava: 5 minut; čas peke: 40–45 minut.

Sestavine


- 250 g koruzne moke
- 4 jajca, žlička soli, 4 dl tekočega jogurta
- 1 dl raztopljene masti (ali olja), 50–100 g ocvirkov
- 10 g pecilnega praška, 250 g sira v slanici

Priprava


1. Pečico segrejemo na 200 stopinj, model namastimo in pomokamo.

2. V skledi z metlico zmešamo jajca in sol. Dolijemo jogurt, mast, premešamo in dodamo koruzno moko, pomešano s pecilnim praškom. Z metlico zmešamo v gladko testo brez grudic.

3. Nazadnje dodamo še nadrobljen sir in ocvirke ter zmes vlijemo v model.

4. Porinemo v segreto pečico. Pečemo pri 200 stopinjah 10 minut, nato temperaturo znižamo na 180 minut in pečemo še 30–35 minut, da lepo porjavi. Vsekakor preverimo z zobotrebcem.
Pečeno vzamemo iz pečice in še toplo ponudimo kot glavno jed ob solati iz kuhane cvetače, brokolija in korenja.
Različica: Ocvirki na pragu poletja? Lahko, če jih še imate, sicer pa uporabite na kocke narezano panceto, popečeno slanino, koščke šunke, salame ali jih povsem izpustite. Poigrajte se z zelišči. Bi poskusili kdaj s krepko mero rožmarina ali šetraja? Za prehransko bogatejšo različico vmešajte sesekljano in dobro ožeto blanširano špinačo, blitvo ali koprive in začinite z dišečim muškatnim oreščkom.

Nasvet: Vrečka pecilnega praška tehta 12 ali 13 g. Za projo potrebujete torej ¾ vrečke ali dobri 2 žlički pecilnega praška. Količina v tem receptu sicer ni točno določena. Če boste vsuli celo vrečko, bo proja pač bolj mehka in rahla.

Naredimo vnaprej: Proja je najboljša topla, pravkar spečena. Lahko pa jo spečete vnaprej, zamrznete, nato odtalite in le pogrejete v pečici.

Poizkusite še: Pisani solatni listi z vrtničnimi listi

Fotografija: Krištof Koman
Datum Objave: 5.6.2018 ob 13:06

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: