Nedeljska sladica: puhaste miške s pomarančo in pinjolami

Tudi vam postaja dolgčas in komaj čakate naslednji kulinarično obarvan praznik? Saj veste, to je pust, ki bo letos 1. marca. Do preganjanja zime nas torej loči še kar nekaj dni, a tako dolgo res ne bomo zdržali, kajne?

Marsikje je že zadišalo po cvrtju, sploh miške pogosto zacvrčijo v tem obdobju. Tudi pri meni ni nič drugače, zato se tokrat pomastimo s takšnimi, ki navdušujejo mojo družino. Pa brez kakršnih koli strahov pred pripravo – kajti to je sladica, ki nas ne terorizira s popolnostjo, belimi venci, obliko ali velikostjo. Bodite pa pozorni, da jih dovolj vzhajate, sicer se bodo med cvrtjem kotalile po olju in se napile preveč maščobe.

Miške s kandirano pomarančo in pinjolami

 • 100 g kandirane pomaranče
 • 25 ml džina
 • 250 g gladke moke
 • 250 g ostre moke
 • 250 ml mlačnega mleka
 • 42 g svežega kvasa
 • 1 jajce + rumenjak, razžvrkljamo
 • 50 g sladkorja
 • pol žličke soli
 • 40 g raztopljenega masla
 • 100 g pinjol

Priprava

1. Koščke kandirane pomaranče namočimo v džin.

2. Moko stresemo v posodo kuhinjskega robota. Naredimo jamico, vanjo nadrobimo kvas, dodamo sladkor in malce mleka (od teh 250 ml, s katerimi bomo zgnetli testo). Pomešamo in kvasec potresemo z moko. Počakamo, da naraste, približno 15 minut.

3. Dodamo preostanek mleka, vse druge sestavine za testo ter džin, ki ga iztisnemo iz kandirane pomaranče. Gnetemo približno 10 minut na nižji hitrosti (najprej nekaj minut na 2 od 10, nato na 3 od 10), da postane testo prožno, svetleče in gladko ter se ne oprijemlje posode.

4. Delovno površino rahlo pomokamo in testo oblikujemo v kroglo. Vrnemo ga v posodo, pokrijemo s plastično ali povoskano folijo in počakamo, da dvojno naraste.

5. Vzhajano testo spet prestavimo na delovno površino, ga malo raztegnemo in posujemo z odcejeno kandirano pomarančo in pinjolami, ter pregnetemo, da se dodatka enakomerno razporedita po njem. Razdelimo ga na pol in nato eno polovico na približno 30 koščkov, ki jih oblikujemo v kroglice. Odlagamo jih na pomokan pladenj ali desko. Pokrijemo jih in počakamo kakšne pol ure, da dvojno narastejo. Ponovimo še z drugo polovico testa.

6. Električno ponev (picapan) napolnimo z oljem (za dva debela prsta) in vključimo na 3 (torej na srednjo jakost). Sicer velja, da cvremo na 165 stopinjah, kar lahko, če nimamo termometra, preprosto preverimo tudi z ročajem lesene kuhalnice. Potopimo ga v vroče olje, in ko okoli njega zabrbotajo nežni mehurčki, je olje nared. Tako temperaturo preverjamo tudi med cvrtjem in prilagajamo moč ognja.

7. Ko lučka ugasne, je temperatura prava, da začnemo cvreti. Kroglice v olje odlagamo v smeri proč od sebe, da se ne opečemo. Pokrijemo s pokrovom in počakamo 2 minuti, nato pokrov odmaknemo, miške obrnemo in jih cvremo še 2 minuti. Odlagamo jih na papirnate serviete, ki vpijejo odvečno maščobo.

8. Posujemo s sladkorjem v prahu in ponudimo še tople.

Namig: Tako pripravljene miške bodo še boljše, če bomo ob njih ponudili pomarančno marmelado ali stepeno rikoto s sladkorjem.
Priporočamo še: Nedeljska sladica: Nevidni jabolčni kolač, ki je še boljši od štrudlja
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana