Radičeva solata z rikoto in krutoni

Čudovita solata, v kateri porabimo star kruh.

Priprava: 5 minut. Dober tek!

Sestavine

– 250 g radiča
– manjša endivija
– 3 žlice nadrobljene albuminske skute
– balzamični kis, sol
– 2 rezini (starega) kruha
– oljčno olje
– 4 stroki česna

Priprava

1. Najprej se lotimo krutonov. Iz kruha narežemo kocke, jih stresemo v ponev in začnemo segrevati. Po minuti jih poškropimo z oljčnim oljem in naprej segrevamo, opekamo, da na zunaj postanejo hrustljave, sredica pa še malce mehka. Na hitro očistimo še česen, ga v možnarju le rahlo stremo in damo na kratko v ponev poleg kruhkov. Odstavimo.

2. Očistimo, operemo radič in endivijo ter naložimo v solatno skledo. Zdaj čez vse nadrobimo skuto, prelijemo z balzamičnim kisom, solimo, rahlo popramo, potresemo s krutoni, česnom, premešamo in takoj ponudimo kot bogato solato ob pečenem svinjskem zrezku, za začetek obeda pa postrežemo kolerabno juhico.

Različica: Namesto skute lahko uporabite sir feta ali mladi sir v slanici.
Namig: Albuminska skuta je blagega, rahlo sladkega okusa, ki v tej solati poskrbi za uravnoteženje okusov. Vsebuje visok delež lahko prebavljivih mlečnih beljakovin.
Naredimo vnaprej: Tokrat žal ne.
Ali ste vedeli: Albuminsko skuto pridobivajo s segrevanjem sirotke, ki je ostanek pri proizvodnji sira, pri čemer se izkosmičijo sirotkine beljakovine albumini. Albuminski skuti pravimo tudi pastirska, planšarska, sirarska in celo sladka skuta, nekateri ji pravijo rikota, kar je poslovenjen italijanski izraz ricotta.
Priporočamo še: Francoska solata s pirino kašo

Fotografija: Krištof Koman

Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana