Ratatuj iz pečice

Kultna francoska jed je idealna za poletne dni ter omamno diši po Provansi.

Sezona jajčevcev je na vrhuncu in škoda bi bilo, da jih ne bi izkoristili. Naj tokrat najdejo mesto v menda najbolj pravi filmski različici slavne in tradicionalne francoske jedi ratatuj, ki pa jo lahko vsak prilagodi svojemu okusu.

Sestavine (za 4 osebe)

– pol čebule
– skodelica pretlačenega vloženega paradižnika (pire)
– 1 večja bučka
– 1 rdeča paprika
– 1 rumena poletna buča
– 1 jajčevec
– 2 stroka česna
– nekaj stebel svežega timijana
– 2 žlici
– oljčnega olja
– sol
– poper
– 250–300 g kuskusa

Priprava

1. Čebulo drobno sesekljamo, česen na tanko narežemo. Pečico segrejemo na 180–200 stopinj.

2. Na dno ovalnega modela za peko namažemo paradižnikov pire, potresemo s čebulo, česnom, soljo, poprom in žlico oljčnega olja. Premešamo.

3. Jajčevcu, bučkama in papriki odrežemo konce in jih z ostrim nožem narežemo na tanke rezine. Naložimo jih v model od roba proti sredini. Na koncu vse poškropimo z oljčnim oljem, solimo, popramo in potresemo s timijanovimi lističi.

4. Zdaj odrežemo ravno pravšnji kos papirja za peko in z njim pokrijemo zelenjavo. Postavimo v segreto pečico in pečemo približno 40 minut, da se zelenjava zmehča in paradižnikova omaka (še) brbota okoli nje.

5. Medtem zakuhamo kuskus v slan krop, premešamo, pokrijemo in odstavimo.

Različica: Namesto kuskusa lahko izberemo testenine, polento, riž ali le kos kruha. Jed dobi poseben značaj, če med paradižnik dodamo črne oljke.
Koristen nasvet: Jed ima najbolj pristen okus s svežim paradižnikom, ki ga na kocke narezanega podušimo in zatem prestavimo v model. Kogar motijo olupki, naj vsak paradižnik pred dušenjem na spodnjem delu križno zareže, nabode na vilice, za nekaj sekund potopi v krop in nato olupi.
Preberite še: Obrnjena rulada, ki postane vertikalna torta (VIDEO)

Naslovna fotografija: bhofack2/Gety Images

Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana