Razpokane burger bombetke, ki vedno poskrbijo za presenečenje na mizi

Odpri galerijo
A+ A-
Težava teh nežnih bombetk je, da so predobre: nikakor ne zdržijo več kot en dan. V upanju na daljše preživetje so si nadele krhek in razpokan oklep, obarvan s sipinim črnilom.
Razpokane burger bombetke
- 500 g moke tip 500
- 7 g suhega kvasa
- 15 g soli
- 4 žlice olja
- 45 g sladkorja
- 170 ml mlačnega mleka
- 150 ml mlačne vode
- 50 g masla sobne temperature
Sipin oklep
- 90 g riževe moke
- 90 ml tople vode
- žlička suhega kvasa
- žlička sladkorja
- 4 g sipinega črnila
Priprava
1. Testo za bombetke: priprava testa je najpreprostejša z robotom, a tudi na roke bo šlo brez težav. Vse naštete sestavine razen masla stresemo v posodo in zmešamo v homogeno zmes. Nastane kar lepljiva gmota.
2. Dodamo maslo sobne temperature, nato testo gnetemo 5 minut oz. toliko časa, da se vse maslo vmeša, testo pa postane gladko.
3. Oblikujemo ga v gladko kepo, tako da robove spodvihamo navznoter, s tem pa napenjamo površino.
4. Testo pustimo v posodi in ga pokrijemo s plastično kapo za prhanje ali vlažno krpo.
5. Vzhaja naj toliko časa, da se po prostornini podvoji, približno uro.
6. Oblikovanje: pripravimo/dobro očistimo delovno površino. Ker pri teh bombetkah za oblikovanje ne uporabljamo moke, priporočava silikonsko podlago.
7. Vzhajano testo prevrnemo na podlago, oblikujemo v dolgo štruco in narežemo na 8 enakih delov. Vsak kos mora imeti približno 120 g – za enakomerne bombetke priporočava uporabo tehtnice.
8. Vsak del s prsti s spodvihovanjem oblikujemo v majhno kepico z gladko in napeto površino. Postavimo jo na podlago, nato jo obračamo med dlanmi, postavljenimi pod pravim kotom na podlago. Premikamo ju v nasprotni smeri – tako površino kepice še bolj zategne. Preverimo spodnjo stran: testo po potrebi s prsti dodatno zlepimo.
9. Kepe razporedimo po pladnju za peko, prekritim s papirjem za peko, in pokrijemo s prozorno folijo za živila.
10. Pustimo jih pri miru 45–60 minut, da skoraj dvojno vzhajajo.
11. Medtem pripravimo premaz: v posodi zmešamo 90 ml tople vode, 90 g riževe moke, žličko suhega kvasa, žličko sladkorja in 4 g sipinega črnila. Dobljeno zmes pustimo vzhajati 20 minut.
12. Peka: pečico segrejemo na 180 stopinj. Zavremo skodelico vode in jo zlijemo v ognjevarno posodico.
13. Na bombetke nanesemo črni premaz – pazimo, da jih ne premažemo preveč na debelo. Postavimo jih v pečico, skupaj s posodico z vrelo vodo.
14. Pečemo jih 20–25 minut.
Priporočamo še: Tedenski jedilnik: jedi, po katerih obliznemo vse prste
Datum Objave: 30.5.2022 ob 07:05