Odprta Kuhinja

Razpokane burger bombetke, ki vedno poskrbijo za presenečenje na mizi

Odpri galerijo
A+   A-
Težava teh nežnih bombetk je, da so predobre: nikakor ne zdržijo več kot en dan. V upanju na daljše preživetje so si nadele krhek in razpokan oklep, obarvan s sipinim črnilom.


Dobra novica je, da se atraktivne bombetke odlično obnesejo pri vsakem burgerju, slaba pa, da se je pričakovano trajanje njihovega življenja – razpolovilo.

Razpokane burger bombetke • 500 g moke tip 500

 • 7 g suhega kvasa

 • 15 g soli

 • 4 žlice olja

 • 45 g sladkorja

 • 170 ml mlačnega mleka

 • 150 ml mlačne vode

 • 50 g masla sobne temperature


Sipin oklep

 • 90 g riževe moke

 • 90 ml tople vode

 • žlička suhega kvasa

 • žlička sladkorja

 • 4 g sipinega črnila


Priprava


1. Testo za bombetke: priprava testa je najpreprostejša z robotom, a tudi na roke bo šlo brez težav. Vse naštete sestavine razen masla stresemo v posodo in zmešamo v homogeno zmes. Nastane kar lepljiva gmota.

2. Dodamo maslo sobne temperature, nato testo gnetemo 5 minut oz. toliko časa, da se vse maslo vmeša, testo pa postane gladko.

3. Oblikujemo ga v gladko kepo, tako da robove spodvihamo navznoter, s tem pa napenjamo površino.

4. Testo pustimo v posodi in ga pokrijemo s plastično kapo za prhanje ali vlažno krpo.

5. Vzhaja naj toliko časa, da se po prostornini podvoji, približno uro.

6. Oblikovanje: pripravimo/dobro očistimo delovno površino. Ker pri teh bombetkah za oblikovanje ne uporabljamo moke, priporočava silikonsko podlago.

7. Vzhajano testo prevrnemo na podlago, oblikujemo v dolgo štruco in narežemo na 8 enakih delov. Vsak kos mora imeti približno 120 g – za enakomerne bombetke priporočava uporabo tehtnice.

8. Vsak del s prsti s spodvihovanjem oblikujemo v majhno kepico z gladko in napeto površino. Postavimo jo na podlago, nato jo obračamo med dlanmi, postavljenimi pod pravim kotom na podlago. Premikamo ju v nasprotni smeri – tako površino kepice še bolj zategne. Preverimo spodnjo stran: testo po potrebi s prsti dodatno zlepimo.

9. Kepe razporedimo po pladnju za peko, prekritim s papirjem za peko, in pokrijemo s prozorno folijo za živila.

10. Pustimo jih pri miru 45–60 minut, da skoraj dvojno vzhajajo.

11. Medtem pripravimo premaz: v posodi zmešamo 90 ml tople vode, 90 g riževe moke, žličko suhega kvasa, žličko sladkorja in 4 g sipinega črnila. Dobljeno zmes pustimo vzhajati 20 minut.

12. Peka: pečico segrejemo na 180 stopinj. Zavremo skodelico vode in jo zlijemo v ognjevarno posodico.

13. Na bombetke nanesemo črni premaz – pazimo, da jih ne premažemo preveč na debelo. Postavimo jih v pečico, skupaj s posodico z vrelo vodo.

14. Pečemo jih 20–25 minut.
Priporočamo še: Tedenski jedilnik: jedi, po katerih obliznemo vse prste
Datum Objave: 30.5.2022 ob 07:05

Več iz te teme:

burgerbombetkesipino črnilo

Naročite se na e-novice:

Midva Kuhava
Midva kuhavaSva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.