Rdeče in belo kuhano vino
Odpri galerijo
A+ A-
Topel napitek, ki si ga moramo privoščiti v dobri družbi. Kuhano vino nas pogreje, začimbe pa ustvarjajo občutek ugodja.
Od začimb so v toplih pijačah »obvezni« cimet in klinčki, druge izberemo glede na tradicijo in osebni navdih. V mrzlih severnih deželah kuhano vino pijejo skozi ves adventni in božični čas, navadno ob sladkih kruhkih.
Rdeče kuhano vino
- 1 l rdečega vina
- 4 žlice sladkorja
- košček cimetove skorje (ali 1/2 žličke mletega cimeta)
- 2 žlički celih klinčkov
- pomarančna lupina
- po želji dodatek žgane pijače (vodka, vinjak …)
1. Za kuhano vino v lonec stresemo sladkor, dodamo vse začimbe, košček pomarančne lupine, prilijemo kozarec vina in počasi segrevamo, da se sladkor povsem raztopi.
2. Previdno kuhamo dalje, da dobimo sladek začimbni sirup.
3. Zatem vlijemo preostalo vino in počasi segrevamo nad šibkim ognjem, a le do 70 ºC, sicer alkohol izpari.
Kuhano vino z jabolčnim sokom
Po receptu Klemna Koširja.
- 1 l belega vina
- 1 l jabolčnega soka
- žlička nastrgane pomarančne lupinice
- 2 paličici cimeta
- 3 ali 4 nageljnove žbice
1. Vino zlijemo v večjo posodo, dodamo začimbe – cimet, klinčke in pomarančno lupinico – in na šibkem ognju segrevamo do vrelišča.
2. Prilijemo jabolčni sok (domač, če je pri roki), zvišamo temperaturo, ko tekočina spet zavre, pa jo zmanjšamo, po želji za ostrejši okus dolijemo še kozarec vina in ugasnemo ogenj. Postrežemo čez deset minut, ko se nekoliko ohladi.
Priporočamo še: Beli čupavci za sladkanje po zimskih radostih
Naslovna fotografija: Tatiana Oleshko/Getty Images
Datum Objave: 9.12.2021 ob 17:12