Rdeče zelje: pozabite cimet, presenetljivi dodatki, ki povzdignejo okus, so …

Ključna priloga martinove pojedine malce drugače, a vseeno tako pripravljena, da lahko postane naša nova tradicija.

Rdeče zelje bomo tokrat naredili bolj zanimivo tako, da bomo dodali panceto, zaseko, jabolka, vse skupaj pa bomo povzdignili z janeževo zvezdo. A zakaj pri tem receptu ne uporabimo oljčnega olja? Panceta vsebuje precej maščobe, zato uporabimo za praženje katero drugo živalsko maščobo: zaseko, svinjsko mast, lardo, maslo in podobno. Zakaj? Maščobe podobnega vira se bolje povežejo med sabo. Primer: če smo meso popekli na oljčnem olju in mu dodali smetano za kuhanje, smo lahko opazili na vrhu plavati drobne pikice maščobe, sploh če je bilo zraven še kaj rdeče paprike. Takrat je to še bolj vidno. Rastlinska in živalska maščoba se neradi povežeta.

Še namig: če vam kaj rdečega zelja ostaja, ga porabite v juhi čudovitega odtenka. Vijolična je barva sanj in domišljije, močna in skrivnostna pa bo pregnala tudi sivino slabega vremena. Priporočamo, da si skuhate tudi juho.

Rdeče zelje

Kot priloga za 4 osebe.

  • manjša glava rdečega zelja
  • 100 g pancete
  • žlica zaseke
  • 2 jabolki
  • 1 čebula
  • 2 žlici rjavega sladkorja
  • 1 janeževa zvezda
  • sol
  • 1 dl suhega rdečega vina

Priprava

1. Panceto in čebulo na drobno narežemo, dodamo zaseko in vse skupaj zlato popražimo. Odlična izbira je litoželezna ponev, ki se močno segreje z vseh strani in se tako zelje enakomerneje praži in duši hkrati.

2. Dodamo rjavi sladkor, nato naribano zelje, grobo ribano jabolko, sol, janeževo zvezdo, zalijemo najprej z 0,5 dl vina in vse skupaj pražimo na visoki temperaturi.

3. Na koncu prilijemo preostalo vino in pražimo še kakšnih petnajst minut oziroma dokler se vse sestavine ne povežejo med sabo. Ugasnemo ogenj, pokrijemo in pustimo, da se duši v lastnem soku, dokler nimamo vseh drugih jedi pripravljenih. Meni je všeč, če zelje ni preveč mehko.

Priporočamo še: Popolne račje prsi, ki se ne bodo izsušile

 

Urška Fartelj

Urška Fartelj, ustvarjalka bloga 220 stopinj poševno, je med najbolj prepoznavnimi in uglednimi blogerji za hrano pri nas. Njena moč je v tem, da zna vsakdanje jedi predstaviti na lep, zanimiv in hkrati poznavalski način. Človek se kar takoj bolje počuti, postane kralj svoje male družinske mize, ki to zna pripraviti.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana