Rdeči kvas, napitek za zdravje

Vzhodnoslovanska tradicija.

Ponavadi se izogibamo obljubam hitro dosegljivih zdravstvenih učinkov, vendar je bil kvas iz rdeče pese tradicionalno prav tonik za zdravje s širokim spektrom pričakovanj, ki so jih ljudje gojili, in ker ga do današnjih dni niso pozabili, so očit­no vsaj del tega res dobili. To je recept, ki v osnovi zahteva samo tri sestavine, kaj lepšega, lahko pa ga nadgradite.

Sestavine

– 200 g rdeče pese
– 50 g rdečega zelja
– gorčična semena, po želji ingver

Priprava

1. Rdečo peso olupimo (če ni ekološka) ali operemo (če je). Narežemo na približno centimetrske kocke.

2. Liste zelja narežemo na debele rezance in potolčemo, da lažje izpustijo sok.

3. V kozarec za vlaganje damo rezance zelja in kocke rdeče pese ter prelijemo z vodo. Vsebino stehtamo (zelje, peso in vodo) in dodamo za 1,5 odstotka skupne teže soli. Dobro premešamo, da se vsa sol raztopi.

4. Kozarec postavimo v temen prostor s temperaturo 12–20 stopinj. (Če delamo pri višji temperaturi, bo fermentacija potekala hitreje.)

5. Narahlo privijemo pokrov in naslednjih 10 dni mešamo enkrat na dan.

6. Po desetih dneh lahko tekočino precedimo v steklenico ali pustimo fermentirati še dva tedna. Dlje ko bo napitek fermentiral, močnejši bo okus po rdeči pesi in bolj bo kisel.

Namig: Po prvi fermentaciji lahko rdečo peso za isti namen uporabimo še enkrat – drugič dodamo le polovično količino 1,5-odstotne slanice, saj je veliko hranil v pesi že porabljenih in fermentiramo krajši čas – ali pa jo porabimo za solato ali pri kuhanju.

Preberite še: Vložene bučke v oljčnem olju po sicilijansko

Recept: Kis in kvas
Fotografija: Uroš Hočevar

Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiraja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed