Odprta Kuhinja

Recept za domače bagele

Odpri galerijo
A+   A-
Na naših trgovskih policah težko zasledimo to vrsto kruhkov, zato sta nam Maja in Jernej, dvojec Jernejkitchen, prišepnila odličen recept, da bomo uživali v doma pripravljenih puhastih in dišečih obročkih, odličnih za pripravo raznovrstnih sendvičev.


Sestavine za 14 kruhkov


- 1 kg gladke bele moke tip 500
- 15 g svežega kvasa ali 7 g suhega kvasa
- 500 ml vode, 2 jajci, žlica cvetličnega medu
- 50 g masla, zmehčanega na sobni temperaturi
- 20 g soli, pol čajne žličke sode bikarbone
- poljubno: mešanica semen (črna kumina, sezam, janež …)

Priprava


1. V kuhinjskem robotu premešamo moko, kvas, vodo in zgnetemo v testo (če bomo delali na roke, gnetemo približno 5 minut). Dodamo dve jajci in sol. Gnetemo še 3 minute. Počasi dodamo na kocke narezano zmehčano maslo. Gnetemo še 5 minut. (Testo mora biti prožno in gladko. )

2. Zgneteno testo pokrijemo s krpo in pustimo počivati eno uro na sobni temperaturi.

3. Testo razdelimo na 14 delov, vsak naj tehta približno 120 g. Vsakega oblikujemo v hlebček in pustimo počivati na pultu 5 minut, tako jih bomo lažje oblikovali.

4. Oblikujemo v bagel: na sredini hlebčka naredimo luknjo in jo enakomerno raztegnemo do premera 3 cm. Oblikovane bagle položimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Pazimo, da je med njimi dovolj prostora. Pokrijemo z živilsko folijo in pustimo vzhajati 40–50 minut na sobni temperaturi ali čez noč v hladilniku.

5. Pečico segrejemo na 220 stopinj.

6. Na kuhalnik pristavimo velik lonec, ki je do treh četrtin napolnjen z vrelo vodo. Dodamo pol čajne žličke sode bikarbone in žlico medu. Z veliko lopatico previdno položimo bagel v vodo. Kuhamo minuto na vsaki strani, voda naj le nežno vre.

7. Kuhane bagle previdno položimo na pladenj in jih poljubno na eni strani povaljamo v mešanici semen.

8. Položimo jih na pekač, obložen s papirjem za peko, in postavimo v pečico. Pečemo 20 minut.
Priporočamo še: Zakaj gina ne smemo kuhati

Fotografija in recept: Jernejkitchen.com
Datum Objave: 9.1.2019 ob 15:01

Več iz te teme:

kruhbageli

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja