Recept za domače čevapčiče po albansko

Najboljši so z žara, imamo pa tudi namig, kako bodo uspeli v pečici.

Vsako leto znova iščemo dober recept za čevapčiče in priznamo: pri gostincih, ki slovijo po dobrem žaru, jih je nemogoče izbrskati. Nekaj pa smo le izvedeli, ko smo se pogovarjali z Goranom Kocićem, ki vodi leskovački žar v ljubljanskem Tramvaju. O skrivnosti leskovaških čevapčičev lahko več preberete tukaj. Mi pa se vrnimo k zanimivi recepturi za domačo pripravo, ki objublja slasten okus.

Sestavine za štiri

– 0,5 kg zmletega svinjskega mesa
– 0,5 kg govejega (ali telečjega ali ovčjega) mesa
– nasekljan oster feferon
– 3 žličke zmlete sladke paprike
– 3 stroki drobno nasekljanega česna
– 2 žlici različnih zelišč (origano, majaron, timijan, peteršilj)
– 2 žlici oljčnega olja, sol, poper
– 0,5 dl mineralne ali navadne vode z noževo konico sode bikarbone

Priprava

1. Sestavine z mokrimi rokami zgnetemo v maso in jo za nekaj ur postavimo v hladilnik. Pred pripravo jo še enkrat temeljito premesimo, nato iz nje oblikujemo kot palec debele in dolge čevapčiče.

2. Spečemo jih na žaru ali v pekaču, obloženem s pekipapirjem, omaščenem z oljčnim oljem in ovlaženem z malo vode. Pekač položimo v ogreto pečico in v njej čevapčiče pečemo najprej 35 minut pri 180 stopinjah, nato pa še 10 minut pri 200 stopinjah Celzija. Gotovi so, ko so zunaj lepe rjave barve, v sredini pa še rahlo rožnati.

3. Pred serviranjem jih lahko potresemo z zelišči.

Priporočamo še: Napake, ki jih ne smemo početi med peko na žaru

Recept: Miša Aleksandra Pešec
Fotografija: Leon Vidic

Mateja Delakorda
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed