Recept za pico s šunko

Vsekakor najljubša jed skoraj trinajstletne Julije.

Priprava: 10 minut; čas peke: 10–12 minut.

Sestavine

– pločevinka vloženega paradižnikovega pireja
– origano ali bazilika, vsaj 400 g mocarele
– vsaj 200 g kuhanega pršuta ali pica šunke
– vzhajano osnovno testo za pico iz 800 g moke, 5 dl vode, 20 g svežega kvasa, 6 žlic (oljčnega) olja in 15 g soli

Priprava

1. Pečico segrejemo na najvišjo temperaturo, to je na 250–270 stopinj. Pripravimo dva pekača, testo razdelimo na pol, za vsak pekač polovico.

2. Sir narežemo na rezine, kocke ali ga naribamo. Šunko ali pršut narežemo na trakove ali natrgamo.

3. Vzhajano testo razvaljamo ali raztegnemo s prsti po pekaču na največ pol centimetra debelo.

4. Na testo namažemo paradižnik, ga začinimo z origanom, obložimo z mesnino in sirom.

5. Po en pekač s pripravljeno pico postavimo v segreto pečico na spodnje vodilo in pečemo približno 10 minut, da se hrustljavo zapeče. Takoj ponudimo z dvema solatama: korenčkovo in zeleno s česnom.

Koristen nasvet: Ker smo ljubitelji sira, takšnega zares stopljenega, smo pred kratkim odkrili, da je bolje, če pico najprej 5 minut pečemo brez sira. Potem jo s hitrim manevrom obložimo z njim in vrnemo v pečico za 5 minut. Preverjeno uspe božanska pica, vendar velja previdnost zaradi vročega pekača.
Naredimo vnaprej: Vsekakor testo, ki naj počasi vzhaja v hladilniku, kar tudi traja najdlje. Obložiti pico in jo speči v pečici pa je »mala malca«.
Opomba: Juliji ni bilo treba dvakrat pomisliti – pica je njena prva izbira. Najraje vidi, da ji mama zgnete testo, za dodatke na pici pa z veseljem poskrbi sama. (Sicer mama gotovo doda kakšno zelenjavo.) Zraven rada je korenčkovo solato z bučnim oljem.
Poizkusite še: Božansko mehki rogljički s pršutom, sirom in baziliko

Fotografija: Krištof Koman

Mojca Koman
Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed