Odprta Kuhinja

Recept za stročji fižol s krompirjem, ki bo postal vaš najljubši

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Krompir in stročji fižol sta preverjeno najboljša kombinacija okusov, ki si jih lahko poleti privoščimo v najbolj sveži izvedbi.


Današnja tema je stročji fižol, večinoma zelen, včasih rumen in, prosim lepo, vijoličen. Letos se nam je prvič resnično posrečilo, da je obrodil temno vijoličen, skoraj črn zgodnji stročji fižol. Kar naenkrat so nas presenetili šopi tankih in dolgih strokov, ki jih zaradi listov komaj opaziš. Seme je bilo preverjeno ekološko, vrt seveda tudi, grmički fižola pa so tako bujni, da bi to komaj kdo verjel, saj še vedno prevladuje prepričanje, da brez špricanja in sumljivih dodatkov ne moreš pridelati presežkov. Lahko. In bilo jih je ravno prav za kosilo.

Na solato


Ne morem mimo poletne klasike, to je stročji fižol na solato. Še toplega je treba zabeliti, potem pa pustiti, da se popolnoma ohladi. Fižol je sam po sebi tako okusen, da skoraj ne potrebuje začimb. Sol, sveže mlet poper, česen, grobo mlet čili, malo kisa in dobro olje, to je vse. Tako pripravljen stročji fižol počaka v hladilniku na pozno večerjo, primeren je za na piknik, lepo zložen v posodi s pokrovom. Nobena kuharska umetnost, pa vendar zelo okusna jed. Treba je le stati zraven lonca, medtem ko se kuha, da ostane še malo čvrst. Če ga takoj, ko je kuhan, stresemo na cedilo in prelijemo s hladno vodo, bo obdržal svežo zeleno barvo.

Z drobtinicami


Še en recept za stročji fižol imam med najljubšimi. Ta jed je spomin na brezkrbna dolga poletja mojega otroštva, mizo na vrtu v senci divje trte, tiho brenčanje ose v kozarcu, bose in vedno umazane noge. Kuhan stročji fižol in posebej kuhan na večje kose narezan krompir, oboje odcejeno, stresete v večjo skledo in radodarno zabelite s prepraženimi drobtinami. Ideja je, da si z leseno žlico vsak nalaga na krožnik, v resnici pa se je vedno končalo tako, da smo vsi jedli iz iste sklede.

Krompir in stročji fižol sta preverjeno dobra kombinacija tudi v bolj zahtevnih receptih. Predlagam enega iz svoje zakladnice indijskih okusov, s kurkumo, koriandrom in kumino. Bistvena je gostljata omaka, ki nastaja med kuhanjem iz krompirja in začimb. Vse bo dišalo po potovanju, raziskovanju in čutenju, čeprav bo na krožniku v resnici le stročji fižol z vrta.

Stročji fižol z začimbami • skleda stročjega fižola

 • 6 mladih krompirčkov

 • olje

 • četrt žličke črnih gorčičnih semen

 • četrt žličke cele kumine

 • samo ščepec asafoetide (ni nujno)

 • 3 stroki česna

 • četrt žličke kurkume

 • ščepec mletega čilija

 • četrt žličke mletega koriandra

 • četrt žličke mlete kumine

 • sol po okusu


Priprava


1. Krompir ostrgate, razpolovite, večje narežete na četrtine. Fižol narežete na koščke. Nasekljajte česen.

2. V večji ponvi obvezno na razgretem olju popražite cele začimbe in ščepec asafoetide. To začimbo lahko tudi izpustite iz recepta, je pa zanimiva. Sveža nima prijetnega vonja, njeno drugo ime je hudičev gnoj, kuhana je nevtralnega vonja in okusa. Njena naloga je, da v jedi dvigne druge okuse, kot bi jim nadela krila.

3. Na popraženih začimbah popečete krompirčke, nato zmanjšate temperaturo, dodajte česen, začimbe v prahu, sol, nato še narezan fižol. Minuto ali dve pražite, nato prilijte malo vode in pokrito dušite. Tekočine naj ne bo preveč, raje dolivajte sproti, da bo jed lepo gostljata.

4. Stročji fižol naj ostane čvrst, krompir pa se bo verjetno razpustil v omako. Ponudite z rižem basmati.
Priporočamo še: Tako shranjene češnje bodo najdlje ostale hrustljave
Datum Objave: 29.6.2020 ob 08:06

Več iz te teme:

brezmesne jediprilogestročji fižolmlad krompirbasmati

Naročite se na e-novice:

Beba SplichalAvtor na portalu Odprta kuhinja