Odprta Kuhinja

Recepti za 5 jedi, ki jih radi naročimo v kitajski restavraciji

Jo imate radi? (Foto: bhofack2/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Strastno navijanje za naše olimpijce pospremimo z doma pripravljenimi kitajskimi jedmi, da bo vse skupaj še bolj zabavno.


Hrana je zelo pomemben element kitajske kulture, pripravljajo jo z ljubeznijo in spoštovanjem, tako jo tudi uživajo. Kitajska hrana vsebuje elemente mnogo ljudstev in kultur, ki živijo na tem območju, skupno pa jim je, da uporabljajo veliko začimb, med katerimi ne sme manjkati sojina omaka, kot priloga pa se na krožnikih najpogosteje znajde riž, kuhan na sopari. Pojedo veliko juh pa rezancev, lahko so riževi ali iz pšenične moke, mesa, tofuja in drugih sojinih izdelkov ter zelenjave, za sladico pa si najraje privoščijo sveže sezonsko sadje, zaradi česar velja kitajska hrana za eno najbolj zdravih in hranljivih na svetu.

Spomladanski zavitki


Za 6 oseb.

  • 4 listi vlečenega testa

  • 1 korenček

  • 100 g sojinih kalčkov

  • 150 g zelja

  • 1 žlica ostrigine omake

  • 2 žlici olja

  • ščep sladkorja

  • sol, poper

  • 1 jajce


Korenje operemo, olupimo in narežemo na tanke trakove, prav tako zelje. V ponvi segrejemo olje in prepražimo korenje, ko se nekoliko zmehča, dodamo zelje in kalčke ter pražimo še dve minuti, nato dodamo ostrigino omako in začimbe ter pražimo, da voda izpari. Odstavimo in ohladimo. Po dva lista testa položimo enega na drugega ter razrežemo na deset centimetrov velike kvadrate. V sredino vsakega položimo žlico nadeva. Jajce razžvrkljamo in z njim premažemo zunanje robove testa. Spodnji rob zapognemo čez nadev, nato enako storimo z levim in desnim robom, na koncu vse skupaj zvijemo. V globoki posodi segrejemo olje in v njem ocvremo zavitke, da dobijo lepo zlato rjavo barvo.

(Foto: rebeccafondren/Getty Images)
(Foto: rebeccafondren/Getty Images)

Piščanec kung pao


Za 4 osebe.

  • 1 kg piščančjih prsi

  • 1 rdeča paprika

  • 60 g arašidov

  • šop mlade čebule

  • 1 dl sojine omake

  • 3 žlice riževega kisa

  • 2 žlici sladkorja

  • 2 žlici koruznega škroba

  • 3 žlice sezamovega olja

  • 10 suhih čilijev

  • 6 strokov česna

  • za palec velik kos ingverja


Piščanca narežemo na manjše kocke, papriko očistimo in narežemo na trakove, ingver in česen olupimo in drobno nasekljamo, nasekljamo mlado čebulo in čili, ki smo mu odstranili peške. V posodi zmešamo pol sojine omake, kis in sladkor. V drugi posodi zmešamo preostanek sojine omake in škrob ter z mešanico prelijemo piščanca. V ponvi segrejemo olje, dodamo piščanca in pražimo pet minut. Odstranimo ga iz ponve in vanjo dodamo še malo olja in papriko. Ko se nekoliko zmehča, dodamo mlado čebulo, arašide, ingver, česen in čili. Premešamo in pražimo nekaj minut, nato dodamo mešanico sojine omake, kisa in sladkorja, premešamo, dodamo piščanca in pokuhamo še pet minut, da se omaka zgosti.

(Foto: Fudio/Getty Images)
(Foto: Fudio/Getty Images)

Kislo-pekoča juha


Za 4 osebe.

  • 1 l piščančje jušne osnove

  • 0,5 kg piščančjih prsi ali tofuja

  • 200 g gob šitak

  • 100 g bambusovih vršičkov

  • 2 stroka česna

  • za palec velik kos ingverja

  • 2 žlički sojine omake

  • žlička čilija

  • 1 žlica sezamovega olja

  • 3 žlice riževega kisa

  • 2 žlici koruznega škroba 2 jajci


Bambus narežemo na tanke rezance, česen olupimo in nasekljamo, piščanca ali tofu narežemo na centimeter velike koščke, enako gobe, ingver olupimo in narežemo na tanke rezance, jajca razžvrkljamo. V lonec vlijemo jušno osnovo, dodamo gobe, ingver, bambus, česen, sojino omako in čili. Zavremo, nato temperaturo znižamo. Piščanca natremo s sezamovim oljem, v drugi posodi zmešamo kis in škrob. V juho dodamo piščanca in kuhamo približno pol ure, nato med nenehnim mešanjem vanjo počasi vlijemo jajce. Dodamo kis s škrobom, premešamo in kuhamo še pet minut.

Jo imate radi? (Foto: bhofack2/Getty Images)
Jo imate radi? (Foto: bhofack2/Getty Images)

Mongolska govedina


Za 4 osebe.

  • 500 g govejega bočnika

  • 4 mlade čebule

  • za palec velik kos ingverja

  • 2 stroka česna

  • 30 g koruznega škroba

  • 80 ml vode

  • 80 ml sojine omake

  • 60 g rjavega sladkorja


Meso narežemo na centimeter debele trakove, česen in ingver olupimo in nasekljamo, čebuli odstranimo bele dele in zelenje narežemo na pet centimetrov dolge trakove. Meso v posodi dobro zmešamo s škrobom in pustimo počivati. V ponvi segrejemo olje, dodamo meso in ga na hitro popečemo, eno minuto na vsaki strani. Odstranimo ga iz ponve ter vanjo dodamo česen in ingver. Premešamo, dodamo sojino omako, vodo in sladkor ter počakamo, da zavre. V ponev vrnemo meso in kuhamo še slabo minuto, da se omaka zgosti, na koncu dodamo mlado čebulo, premešamo, počakamo, da oveni, in postrežemo.

Mongolska govedina (Foto: Tatiana Volgutova/Getty Images)
Mongolska govedina (Foto: Tatiana Volgutova/Getty Images)

Ocvrte banane


Za 4 osebe.

  • 4 večje zrele banane

  • 60 g moke

  • 60 g koruznega škroba

  • 1 dl vode

  • 2 žlici mleka

  • 6 g masla

  • žlica sladkorja

  • olje


Banane olupimo in prepolovimo, maslo raztopimo. Moko, škrob, vodo, mleko, maslo in sladkor zmešamo v gladko testo. V ponev vlijemo olje, ki naj sega nekaj centimetrov visoko, in ga segrejemo. Banane pomakamo v testo in jih ocvremo, da dobijo lepo zlato rumeno barvo. Odložimo na papirnate brisačke, da bodo vpile odvečno maščobo, in postrežemo.

Preprost posladek iz banan (Foto: ALLEKO/Getty Images)
Preprost posladek iz banan (Foto: ALLEKO/Getty Images)

Priporočamo še: To je še vedno najbolj priljubljen recept za krofe v Sloveniji (VIDEO)

Naslovna fotografija: Fotoatelie/Getty Images
Datum Objave: 10.2.2022 ob 12:02

Več iz te teme:

spomladanski zavitkiocvrte bananekitajske jedikung paokislo-pekoča juhamongolska govedina

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja