Regratova solata s sirom za žar in praženimi bučnimi semeni

Okusna solata z neokrnjenega travnika.

Priprava: 5 minut.

Sestvaine

– 3–4 pesti očiščenega regrata
– 250 g sira za žar
– 50 g bučnih semen (golic)
– 2 žlici bučnega olja
– sol, kis

Priprava

1. Očiščen regrat naložimo v solatno skledo.

2. Sir za žar narežemo na kocke in ga v dobri ponvi brez olja na hitro opečemo. Še toplega stresemo na regrat.

3. V ponev damo bučna semena, jih minuto pražimo, nato odstavimo in prelijemo z bučnim oljem in kisom, da se oboje ogreje. Pomešamo in takoj stresemo na regrat.

4. Vse skupaj solimo, premešamo in takoj ponudimo ob tortelinih v lahki paradižnikovi omaki.

Različica: Polovico regrata nadomestite z radičem. Za krepkejšo različico dodajte kuhan krompir in žlico stopljenih ocvirkov.
Opomba: Regrat je bogat vir vitamina C. V 100 g regrata je toliko vitamina C kot v štirih jabolkih. Vsebuje tudi minerale, predvsem kalij, kalcij, železo, in številna eterična olja. Je dober vir biološko aktivnih snovi, ki jim v zadnjem času pripisujemo vedno večji pomen pri preprečevanju oksidacijskega stresa.
Nasvet: Regrat je najbolj okusen, ko je mlad. Starejši listi so grobi in težje žvečljivi. Če imate malce bolj slabe zobe, ga narežite bolj na drobno.
Priporočamo še: Božanski arancini

Fotografija: Krištof Koman

Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana