
Okusna solata z neokrnjenega travnika.
Priprava: 5 minut.
Sestvaine
– 3–4 pesti očiščenega regrata
– 250 g sira za žar
– 50 g bučnih semen (golic)
– 2 žlici bučnega olja
– sol, kis
Priprava
1. Očiščen regrat naložimo v solatno skledo.
2. Sir za žar narežemo na kocke in ga v dobri ponvi brez olja na hitro opečemo. Še toplega stresemo na regrat.
3. V ponev damo bučna semena, jih minuto pražimo, nato odstavimo in prelijemo z bučnim oljem in kisom, da se oboje ogreje. Pomešamo in takoj stresemo na regrat.
4. Vse skupaj solimo, premešamo in takoj ponudimo ob tortelinih v lahki paradižnikovi omaki.
Različica: Polovico regrata nadomestite z radičem. Za krepkejšo različico dodajte kuhan krompir in žlico stopljenih ocvirkov.
Opomba: Regrat je bogat vir vitamina C. V 100 g regrata je toliko vitamina C kot v štirih jabolkih. Vsebuje tudi minerale, predvsem kalij, kalcij, železo, in številna eterična olja. Je dober vir biološko aktivnih snovi, ki jim v zadnjem času pripisujemo vedno večji pomen pri preprečevanju oksidacijskega stresa.
Nasvet: Regrat je najbolj okusen, ko je mlad. Starejši listi so grobi in težje žvečljivi. Če imate malce bolj slabe zobe, ga narežite bolj na drobno.
Priporočamo še: Božanski arancini
Fotografija: Krištof Koman