Rezine iz bučk in slanine so naš hit tega poletja

Prav čutite potrebo, da bi tole takoj spekli, kajne? Mi tudi.

So recepti, ki imajo univerzalno in trajno privlačnost, in med njimi izstopajo tisti, pri katerih je malo sestavin, te se stresejo v pekač in porinejo v pečico, kuhar ali kuharica pa lahko počne nekaj čisto drugega – a bo rezultat vseeno popoln, samo narezati ga bo treba na kocke ali rezine.

Mi smo, odkrito, komaj čakali, da preskusimo recept za jajčno pogačo z bučkami, ki ji dodamo še nekaj rezin slanine. Seveda bi jo bilo mogoče narediti tudi brez bučk: ampak te ji dodajo sočnost in hkrati občutek, da jemo neko malo bolj kompleksno jed. Skratka: to je recept, s katerim vam bo brez večjega truda uspelo speljati sproščeno večerno zabavico: z nekaj malega hrane, samo toliko, da se pikne, z nekaj malega ledene pijačke, z lučkami, obešenimi v krošnjo drevesa, in zvezdami nad njimi.

Rezine iz bučk in slanine

Za 8 do 10 oseb in pekač 20 x 30 cm.

  • 640 g naribanih in ožetih bučk
  • 6 jajc
  • 360 g rikote
  • 40 g naribanega parmezana
  • 16 g nasekljanega drobnjaka
  • sol in poper po okusu
  • 130 g pirine moke
  • 2 žlički pecilnega praška
  • 300 g narezane delikatesne slanine (prib. 12 do 15 kosov)
  • 2 žlici javorovega sirupa (lahko cvetlični med, agavov ali sladkorni sirup, BBQ-omaka)

Priprava

1. Pečico vključimo na 200 stopinj. Pekač obložimo s papirjem za peko, 4 cm naj gleda čez dolgi stranici.

2. Naribane bučke dobro ožamemo skozi kuhinjsko krpo ali gazo.

3. Jajca ubijemo v večjo posodo in jih penasto stepemo, nato ročno vmešamo naribane bučke, rikoto, parmezan, drobnjak, sol in poper ter narahlo pomešamo. Dodamo presejano pirino moko s pecilnim praškom in še enkrat narahlo zmešamo, da se sestavine povežejo.

4. Maso razporedimo na pekač, obložen s papirjem za peko, in pogladimo.

5. Postavimo v pečico in pečemo 20 minut.

6. Pekač nato vzamemo iz pečice in napol pečeno testo obložimo z rezinami slanine, te pa premažemo s sirupom ali medom in pečemo še 10 minut, da se slanina dobro zapeče (lahko celo malce povišamo temperaturo).

7. Dišečo poslastico vzamemo iz pečice in počakamo 5 minut, da se malo ohladi, nato pa jo skupaj s peki papirjem pre­stavimo na leseno desko. Razrežemo na kocke ali rezine.

8. Ponudimo lahko še tople ali pa jih shranimo v hladilnik in jemo hladne.

Priporočamo še: Hrustljavo pečene bučkine palčke, ki ne redijo

Priprava jedi: Neli Selan in Eva Smuk/BIC Ljubljana
Fotografije: Sonja Ravbar

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed