Preprosto ribezovo pecivo z beljakovo kapico

Preverjen recept, ki gre v gorenjski družini iz roda v rod in ga imajo radi tudi otroci. Tudi vi ga boste pogosto pripravili.

Ribez je zrel, ima katera kak dober recept? »Ja, mamin. Ti pošljem,« pravi prijateljica Janja. Kislo smetano v receptu lahko nadomestimo z navadnim čvrstim jogurtom, vlogo mletih orehov pa lahko odigrajo mleti mandlji ali lešniki. Ta recept je čudovit tudi zato, ker lahko nekatere sestavine nadomestimo z drugimi, predvsem pa se nam zdi, da je to pecivo odličen preplet osvežilne kisline, značilne za ribez, kot tudi sladkobe, ki jo prinese ravno prav zapečena beljakova kapica. Ni nepomembno: otroci, ki ribez tu pa tam prezirajo, saj se jim zdi kisel, to pecivo naravnost obožujejo!

Ribezovo pecivo

Za 10–12 kosov.

Testo

  • 100 g sladkorja (6 žlic)
  • 120 g masla (sobne temperature)
  • 4 rumenjaki
  • 120 g mletih orehov (8 žlic)
  • 1 lonček kisle smetane
  • 120 g moke (6 zvrhanih žlic)
  • pol zavitka pecilnega praška

Beljakova kapica

  • 4 beljaki
  • 180 g sladkorja (10 žlic)
  • 500 g ribeza

Priprava

1. Pečico vključimo na 160 stopinj.

2. Z mešalnikom dobro zmešamo prve tri sestavine, nato dodamo preostale sestavine za testo.

3. Prelijemo v namaščen pekač, enakomerno razporedimo in pečemo 30 minut.

4. Medtem iz beljakov stepemo sneg. Ko je stepen skoraj do konca, počasi, žlico za žlico, dodajamo sladkor. Sneg mora biti tako čvrst, da se delajo vršički. Potem odložimo mešalnik in s silikonsko lopatico narahlo vmešamo še ribez.

5. Beljakovo zmes enakomerno razporedimo na pečeno testo in postavimo v pečico še za toliko časa, da sneg porumeni.

Priporočamo še: Najbolj preprosto češnjevo pecivo na lončke
Špela Ankele

Novinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed