Ribezovo pecivo z zdrobom in vonjem po sivki

Popeljalo vas bo na brezmejna vijoličasta polja južne Francije, lahko pa samo na naš Kras … Pravzaprav povsod, kjer imajo veselje s to aromatično in slikovito rastlino.

»Vonj sivke v vročini je fantastičen – pri okusu pa se pogosto izkaže, da se, ker jo dodamo težkim jedem, v nas lahko zasidra tudi kot osladna in težka. Iskala sem bolj osvežujočo kombinacijo in na misel mi je prišel ribez, ki ga imamo Slovenci radi in ga vključujemo v slane ali sladke jedi.

Kako pa je potovala ta priljubljena dišavnica? Njena domovina je celoten sredozemski obroč in Bližnji vzhod, vse do Indije je segala v zgodovini. Dolgo je bila svetovno središče njene pridelave Provansa v južni Franciji. Se je pa razširila po vsem svetu – tudi po zaslugi ljubiteljev, ki so jo sadili na vrtove zaradi močne arome in lepe barve. Kot aromat so jo, v večjem obsegu, začeli gojiti v Avstraliji, na Novi Zelandiji in tudi na Japonskem.

Kaj pa ribez? Ta izvira na evropskih tleh, in čeprav so danes njegove največje proizvajalke Rusija, Poljska in Ukrajina, je po njem bolj znana Francija: ker so ga znali predelati v znamenito pijačo, crème de cassis.

Ribezovo pecivo

 • 5 jajc
 • 80 g sladkorja
 • 2 žlički vaniljeve arome
 • 200 g grškega jogurta
 • 100 ml olja
 • 120 g zdroba
 • 200 g moke
 • 1 žlička pecilnega praška
 • 350 g rdečega ribeza (očistimo ga vejic)
 • zvrhana žlica kristalnega sladkorja
 • 200 ml sladke smetane za oblaganje
 • 1/2 žličke sivkinih cvetov (zmeljemo)

Priprava

1. Vključimo pečico na 180 stopinj Celzija in dno okroglega pekača premera približno 24 cm obložimo s papirjem za peko, obod namastimo.

2. Jajca ločimo na beljake in rumenjake. Iz beljakov stepemo trd sneg.

3. Rumenjake in sladkor stepamo, da nastane svetla in svilnata krema, nato dodamo olje, jogurt, vaniljevo aromo ter premešamo, v naslednjem koraku pa dodamo zdrob, presejemo moko, pecilni prašek in hitro, a narahlo premešamo.

4. Na koncu narahlo vmešamo še sneg iz beljakov in biskvitno testo vlijemo v pripravljen pekač.

5. Na pecivo potresemo ribez in po ribezu zvrhano žlico sladkorja.

6. Pečemo 45 minut, nato vzamemo iz pečice, delno ohladimo ter odstranimo obod in papir za peko.

7. Hladno pecivo premažemo s smetano, okrasimo z ribezom in nežno potresemo z mleto sivko.

Priporočamo še: Slasten borovničev zavitek, ki je narejen v pol ure
Mirjam Grilc

Mirjam se s svojo košaro za zelišča potepa daleč proč od naselij, visoko v hribih, kjer si je tudi uredila svoj zeliščni vrt in zeliščno kmetijo, ki jo najdete na strani Aelita.si. Slovi po odličnih zeliščnih pripravkih, pa tudi po izvrstnih jedeh, ki jih pripravlja v svoji sanjski kuhinji s čudovitim razgledom na vrt in gore. Je avtorica knjig z recepti in praktičnimi nasveti, kako si urediti zeliščno lekarno iz številnih zdravilnih zelišč, kako z zelišči obogatiti sladice, poskrbela je za kopico vegetarijanskih jedi za vsak dan in še bi lahko naštevali.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed