Ričet iz pečice, za katerega ne bo treba predhodno kuhati fižola in namakati ješprenja

Ričet, s katerim si olajšamo kuhanje kosila.

Na indirektni toploti potrebuje posoda v pečici več časa, da se segreje na delovno temperaturo, zato se sestavine ne razkuhajo. Fižola prej ne skuhamo, ješprenja pa ne namakamo, zato sta po štirih urah počasne peke ravno prav čvrsta. Čar takega načina priprave je, da vse skupaj vržemo v posodo in pozabimo nanjo. Da sta tekstura in okus enaka kot pri ričetu, ki brbota na plinu, lahko potrdi cela gruča ljudi – ričet sva namreč razdala med družino in prijatelje in vsi so ga s polnimi usti hvalili.

Ričet

– 400 g ješprenja
– 300 g rjavega fižola
– 4 korenčke
– 1 čebulo
– 2 stebli stebelne zelene
– 3 stroke česna
– šop peteršilja
– manjši por
– lovorov list
– kos prekajenega svinjskega mesa
– majaron
– poper v zrnu
– sol

Priprava

1. Fižol namočimo že dan poprej.

2. Korenje in zeleno narežemo na majhne kocke, por na kolutke.

3. Čebulo, česen in peteršilj drobno nasekljamo.

4. Narezano in nasekljano zelenjavo vržemo v veliko ognjevarno posodo s pokrovom.

5. Zabavi v piskru se pridružita še ješprenj in namočen fižol, nakar vse zasujemo z osmukanim majaronom, zrni popra in soljo.

6. Veselo premešamo.

7. V posodo zvrnemo še kos prekajenega mesa, frcnemo lovorov list in dotočimo vodo, da njena gladina sega nekje 3 cm nad sestavine.

8. Posodo pokrijemo s pokrovko, jo porinemo v pečico, segreto na 160 stopinj in za 3–4 ure skoraj pozabimo nanjo. Kako uro pred koncem radovedno privzdignemo pokrovko, da ričet premešamo in mu po potrebi dolijemo kozarec vode.

9. Kot se spodobi: Rezultat peke je zajetna količina bogatega ričeta, ki ga pridno delimo z bližnjimi.

Poizkusite še: Koraki do najboljših enolončnic

Recept in fotografija: Tjaša Vede in Blaž Mikuljan, Midvakuhava.si

Midva Kuhava

Sva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana