Odprta Kuhinja

Riž z brokolijem in jajcem: riževa reciklaža še nikoli ni bila tako slastna

Riž z brokolijem in jajcem: riževa reciklaža še nikoli ni bila tako slastna FOTO: Midva kuhava
Odpri galerijo
A+   A-
Pogosto se zgodi, da nam po kuhi ostane kupček riža, ki ga moramo porabiti v naslednjih dneh. Med bolj okusne načine predelave spada tale recept, ki se spogleduje z azijsko pripravo praženega riža.

Med brskanjem po ponvi lahko najdeš umešano jajce, ravno prav čvrst brokoli, mlado čebulo in na hitro popražen riž, obogaten s sojino omako in limono. Brez skrbi, enako dober bo iz sveže nakuhanega riža, najraje dolgozrnatega. Če ga morda kaj ostane, pa že vemo, kam z njim, kajne?

Sestavine

  • 300 g dolgozrnatega riža (midva sva uporabila basmati)
  • 3 jajca
  • 3 žlice olja
  • glava brokolija
  • 3 mlade čebule (samo zeleni del)
  • 4 žlice sojine omake
  • sol, poper
  • limona

Priprava

  1. Predpriprava: riž skuhamo po navodilih z embalaže, odcedimo in pustimo, da se malce ohladi, voda z njega pa odpari.
  2. Brokoli narežemo na majhne cvetke in jih blanširamo – za 1–2 minuti jih potunkamo v krop, nato takoj splaknemo pod hladno tekočo vodo.
  3. Zeleni del mlade čebule narežemo na kolobarčke, belega pa prihranimo za drugo jed.
  4. Jajca razžvrkljamo s ščepcem soli.
  5. Pražen riž: večjo ponev pristavimo na visok ogenj in v njej dobro segrejemo olje.
  6. Na njem na hitro opečemo brokoli, nato ga premaknemo na eno stran ponve.
  7. Na drugo stran vlijemo jajca in jih na grobo umešamo.
  8. Dodamo riž in mlado čebulo ter dobro premešamo.
  9. Prilijemo sojino omako, nato riž mešamo in pražimo, da se dobro segreje.
  10. Po okusu ga solimo in popramo.
  11. Odstavimo in pokapamo z limonovim sokom.

image_alt
Jagodna marmelada: nov postopek kuhanja in skrivna sestavina, ki jo naredi nekaj posebnega (VIDEO)

Datum Objave: 26.5.2025 ob 08:05

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: