Riž z brokolijem in jajcem: riževa reciklaža še nikoli ni bila tako slastna

Odpri galerijo
A+ A-
Pogosto se zgodi, da nam po kuhi ostane kupček riža, ki ga moramo porabiti v naslednjih dneh. Med bolj okusne načine predelave spada tale recept, ki se spogleduje z azijsko pripravo praženega riža.
Med brskanjem po ponvi lahko najdeš umešano jajce, ravno prav čvrst brokoli, mlado čebulo in na hitro popražen riž, obogaten s sojino omako in limono. Brez skrbi, enako dober bo iz sveže nakuhanega riža, najraje dolgozrnatega. Če ga morda kaj ostane, pa že vemo, kam z njim, kajne?
Sestavine
- 300 g dolgozrnatega riža (midva sva uporabila basmati)
- 3 jajca
- 3 žlice olja
- glava brokolija
- 3 mlade čebule (samo zeleni del)
- 4 žlice sojine omake
- sol, poper
- limona
Priprava
- Predpriprava: riž skuhamo po navodilih z embalaže, odcedimo in pustimo, da se malce ohladi, voda z njega pa odpari.
- Brokoli narežemo na majhne cvetke in jih blanširamo – za 1–2 minuti jih potunkamo v krop, nato takoj splaknemo pod hladno tekočo vodo.
- Zeleni del mlade čebule narežemo na kolobarčke, belega pa prihranimo za drugo jed.
- Jajca razžvrkljamo s ščepcem soli.
- Pražen riž: večjo ponev pristavimo na visok ogenj in v njej dobro segrejemo olje.
- Na njem na hitro opečemo brokoli, nato ga premaknemo na eno stran ponve.
- Na drugo stran vlijemo jajca in jih na grobo umešamo.
- Dodamo riž in mlado čebulo ter dobro premešamo.
- Prilijemo sojino omako, nato riž mešamo in pražimo, da se dobro segreje.
- Po okusu ga solimo in popramo.
- Odstavimo in pokapamo z limonovim sokom.
Datum Objave: 26.5.2025 ob 08:05