Če imate vrečko zamrznjenega graha, skuhajte to priljubljeno jed iz otroštva

Kako pogosto vam je mama skuhala rizi bizi? Obudite spomine in si ga privoščite že danes.

Dogodki v otroštvu vplivajo na človekovo dojemanje sveta, vedenje in zadovoljstvo v odraslosti, menijo psihologi. Vsaka poznejša težava ima, po njihovem prepričanju, izvor v otroštvu, čeprav se samih dogodkov niti ne spominjamo. Menda je zato izjemno pomembno, da je otrokom lepo, da se počutijo varne, saj bodo te občutke ponesli s seboj v zrela leta. Nekaterih dogodkov iz otroštva se sčasoma zavemo. Morda nas pot kdaj povsem po naključju zanese na kraj, kjer smo bili kot otroci, in v nas se prebudi spomin. Tako je tudi z okusom davno pozabljene jedi, ki smo jo kot otroci z veseljem jedli. V nas se prebudi znani občutek prelepega in brezskrbnega otroštva. Rizi bizi sem odkrila prav tako.

Rizi bizi

  • 320 g belega riža za rižote
  • 400 g zamrznjenega graha
  • sol
  • oljčno olje
  • 1 čebula
  • peteršilj ali druga sveža zelišča, npr. listi svežega koromača, meta
  • 50 g poltrdega sira
  • liter kokošje jušne osnove

Priprava

1. Čebulo olupimo in drobno narežemo.

2. Pristavimo jušno osnovo in jo zavremo.

3. Na oljčnem olju svetlo prepražimo narezano čebulo. Dodamo beli riž, premešamo, da postekleni, in prilijemo zajemalko vrele osnove. Krepko mešamo in počakamo, da popije vso tekočino, nato spet prilijemo zajemalko osnove in tako ponavljamo, dokler je vse ne porabimo. Kuhamo kakor običajno rižoto.

4. Proti koncu k rižu stresemo grah, premešamo in odkrito kuhamo še 2–5 minut, odvisno od graha. Po potrebi prilijemo še malo vode.

Zelišča nasekljamo in jih stresemo v rižoto. Odstavimo in vmešamo sir.

Vse dobro premešamo in ponudimo z zeleno solato z naribanim korenčkom.

Priporočamo še: Tako brez posebne naprave vakuumsko zatesnite vrečko za shranjevanje živil

Naslovna fotografija: Mariha-kitchen/Getty Images

Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana