Rižota s porom in treviškim radičem

Dišeča in aromatična jed, pripravljena v 5 minutah in postrežena v nadaljnjih 20 minutah.

Sestavine

– 300 g riža za rižote
– 2 večja pora, sol
– vsaj 3 glavice treviškega radiča
– 1,5 litra zelenjavne jušne osnove
– več vejic timijana, žlička koriandrovih semen
– žlička gorčičnih semen
– 2 žlici masla
– 100 g trdega sira (kozji, ovčji, parmezan)

Priprava

1. Jušno osnovo zavremo. Por narežemo na kolesca, radič pa na večje kose, oboje prihranimo.
2. V širši kozici na žlici masla popražimo riž, prilijemo zajemalko vrele jušne osnove in dobro premešamo.
3. Ko riž popije vso tekočino, prilijemo novo zajemalko vrele osnove in mešamo nad srednje močnim plamenom. Nekajkrat ponovimo. Med kuhanjem začinimo s timijanom, koriandrom in gorčičnimi semeni.
4. Proti koncu vmešamo por in prav nazadnje, tik preden jed postrežemo, še radič in drugo žličko masla, da postane rižota kremasta.
5. Takoj ponudimo s trdim sirom, najbolje ovčjim ali kozjim, in zeleno solato s kuhanim fižolom.

Nasvet: Beli riž zamenjamo z rjavim rižem ali neoluščenim ješprenjem, le da moramo v tem primeru jed kuhati vsaj 15 minut dlje.
Različica: Semena koriandra so krepko aromatična začimba. Če vam ni domača, morda prvič poskusite s polovično količino. Za več arome semena koriandra in gorčice zdrobite v možnarju. Rižota je polnejšega okusa s popečenimi kockami pancete.
Naredimo vnaprej: Kakor vemo, so italijanske kremaste rižote najboljše pravkar skuhane, zato se ne trudite kuhati vnaprej. Lahko pa si pripravite vse sestavine, da narezane že čakajo v hladilniku v nizkem startu.

Naslovna fotografija: Krištof Koman

Poskusite še: Rižota z bučo

Mojca Koman
Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.