Rižota s sardinami
Priprava 5 minut, čas kuhanja 15 minut.
Sestavine
- 300 g riža za rižote
- žlica oljčnega olja
- pločevinka vloženega paradižnika ali 3 zreli sveži narezani paradižniki
- večji korenček
- bazilika
- 2 pločevinki sardin v olju
- sol, voda ali juha
Priprava
1. Zavremo približno jušne osnove, najbolje ribje, če jo imamo.
2. Korenček narežemo na kolesca in na olju popražimo.
3. Dodamo riž, počakamo, da postekleni, nato nasekljan paradižnik. Ko izhlapi sok, po zajemalkah med prilivamo jušno osnovo, vsakič mešamo in čakamo, da tekočina izhlapi. Skuhamo klasično italijansko rižoto.
4. Tik pred koncem vmešamo sardine, ki smo jim odlili olje in odstranili hrbtenično kost. Dobro premešamo ter začinimo s soljo in baziliko.
5. Ponudimo s sezonsko solato, lahko iz mladega zelja.
Opomba: Sardine se zaradi nežnega mesa pri kuhanju povsem razpustijo, rižoti pa dajo značilen okus.
Namig: Če bi radi dodali še kaj – kapre. Jed potem postrežemo z veliko skledo hrustljave solate.
Fotografija: Krištof Koman
Priporočamo še: VIDEO: Najboljše polnjene paprike iz pečice