Rižota s šparglji, grahom in meto

Kultna kombinacija, ki naredi rižoto zelo posebno.

Sestavine (za dva)

– 150–200 g zelenih špargljev
– 100 g graha (svežega ali zamrznjenega)
– 2 mladi čebulici z zelenjem, 2 daljša vršička mete
– 200 g riža (integralnega)
– 2–3 žlice masla
– 1 dl belega vina, približno 0,5 l špargljeve vode
– sol, poper, 2–3 žlice naribanega parmezana

Priprava

1. Šparglje – 3 ali 4 prihranimo cele – narežemo na 1,5 do 2 cm velike kose. Zavremo vodo, jo malo solimo in kuhamo vse šparglje 3–4 minute, odcedimo in vodo prihranimo. Grah kuhamo v isti vodi 2 minuti in odcedimo (vodo spet prihranimo!).

2. V žlico masla (sobne temperature) narežemo nekaj lističev mete in dobro premešamo.

3. Čebulici drobno narežemo in jo rahlo popečemo na žlici in pol masla, dodamo riž, ga malo pražimo, zalijemo z vinom in povečamo ogenj ter mešamo. Solimo. Zalivamo postopoma z zajemalko vroče vode od kuhanja špargljev in graha ter kuhamo z mešanjem 14 minut.

4. Tri minute pred koncem dodamo še narezane šparglje in grah (da se oboje pogreje) ter maslo z meto in dobro premešamo. Razporedimo na krožnika, dodamo še na polovico prerezane prihranjene šparglje, popopramo, na vsak krožnik vtaknemo še vršiček mete – in je pripravljeno! Parmezan ponudimo posebej.

Opomba: Če vzamete drugačen riž, se spremenita čas kuhanja in količina osnove za zalivanje; drugo ostane enako!

Recepti in fotografija: Slavka Ilich

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed