Rižota z bučkami in sardinami

Ta hitra, počitniška rižota.

Priprava: 2 minuti; čas kuhanja: 15 minut.

Sestavine

– 2 bučki
– večja čebula
– 3 pločevinke sardin
– rožmarin, sol, poper
– kozarec belega vina
– peteršilj
– 320 g riža za rižoto
– žlica masla
– 150 g parmezana
– približno 1,5 l jušne osnove

Priprava

1. Jušno osnovo segrejemo. Bučke in čebulo narežemo, stresemo v globoko ponev in dodamo olje iz pločevink sardin. Pristavimo in pražimo 2 minuti, nato dodamo riž, počakamo, da toplota obda vsa riževa zrna, nato prilijemo vino. Premešamo, in šele ko voda izhlapi, začnemo po zajemalkah prilivati jušno osnovo, kakor za vsako kremasto rižoto.

2. Po 5 minutah dodamo sardine iz pločevink in kuhamo še približno 10 minut, da se riž skoraj povsem zmehča. Solimo po potrebi in popramo.

3. Parmezan naribamo. Peteršilj narežemo ali sesekljamo.

4. Na koncu rižoto odstavimo, vmešamo maslo, parmezan, vse potresemo s peteršiljem, pokrijemo za minuto, nato takoj ponudimo kot samostojno jed.

Naredimo vnaprej: Bolj malo pravzaprav. Rižoto je najbolje skuhati in takoj postreči.
Različica: Namesto sardin iz pločevinke vzemite sveže sardele, jih popecite posebej in meso vstavite v rižoto.

Fotografija: Krištof Koman

Preberite še:  Odlične bučkine kocke z jajci in sirom
Mojca Koman
Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed