Odprta Kuhinja

Rižota z jajčevci in rokforjem

A+   A-
Aromatična.



Priprava: 5 minut; čas kuhanja: 15 minut.

Sestavine


- 2 jajčevca
- 2 čebuli
- 360 g riža za rižoto
- žlička karija
- 1 dl belega vina
- rožmarin
- približno 1 l jušne osnove
- 3 žlice oljčnega olja
- žlica masla
- 150 g rokforja

Priprava


1. Posebej zavremo jušno osnovo (ali vodo).

2. Očistimo in narežemo čebuli in jajčevca. Rožmarin drobno sesekljamo.

3. V ponvi segrejemo olje. Nanj stresemo vso narezano zelenjavo, rožmarin, potresemo s karijem in pražimo 5 minut.

4. Na zelenjavo dodamo riž, premešamo, po minuti prilijemo vino, počakamo, da vsa tekočina izpari, šele nato začnemo postopno prilivati jušno osnovo kakor za običajno kremasto rižoto – po zajemalkah in vsakokrat krepko premešamo.

5. Nazadnje, ko je riž že skoraj povsem mehak, odstavimo, vmešamo maslo, obložimo s kosi rokforja, pokrijemo in ponev nesemo na mizo. Ponudimo s solato iz rdeče pese iz kozarca.

Koristen nasvet: Ne pozabite na rožmarin. Neverjetno, kako zaokroži okus!

Različica: Uporabite rokfor ali podoben sir s plemenito plesnijo v sirnem testu.

Ali ste vedeli: Jajčevec je zelenjava, ki jo marsikdo še vedno lupi, čeprav je to nepotrebno početje, saj je prav v lupini največ pomembnih hranil. Jajčevec s temnejšo lupino jih vsebuje več.

Naslovna fotografija: Krištof Koman

Preberite še: Jogurtovi ocvrtki
Datum Objave: 22.8.2017 ob 16:08

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: