Rosti: tradicionalna švicarska jed iz krompirja, ki si jo privoščimo že za zajtrk

Rosti je hitro pripravljen, kuhinja spodbudno diši! Za ta priljubljen zajtrk smo tokrat naribali sladek krompir.

V današnjem receptu sem iz sladkega krompirja pripravila tradicionalno švicarsko jed rosti. Drugo ime za to jed je hash browns, kar pride iz francoske besede hacher, sesekljati. V površnem prevodu bi rekli popečen nasekljan krompir. V resnici je za ta recept krompir lažje naribati kot sekljati. Hash brown je zelo popularen ameriški zajtrk. Krompir običajno skuhajo, olupijo in naribajo, medtem ko se za rosti uporabi surov krompir. Hash brown je podoben veliki palačinki, rosti je manjši, bolj polpet. Nedvomno je rosti originalen recept in tako prednik hash browna. Tudi švicarski rosti je tradicionalna jed za zajtrk. Švicarski kmetje so potrebovali nasitno jed za zajtrk in imeli so dovolj krompirja. Od tu do recepta ni daleč. Recept za rosti je bil zapisan v Bernu v 16. stoletju. Danes velja za švicarsko nacionalno jed.

Če je tudi pri vas letos krompir debel in ga imate dovolj v zalogi, poskusite rosti za zajtrk. Rosti je hitro pripravljen, kuhinja spodbudno diši in gospodinja ali gospodinjec ima lepo vlogo prinašanja pravkar pečenih rostijev na mizo. Zima bo tako še toplejša in čas bo prijetno mineval.

Rosti iz sladkega krompirja

Za dva. Za peko rostijev potrebujete ponev, na kateri se nič ne prime. Če načrtujete večjo količino za zajtrk, jih pripravite v pečici na papirju za peko. Rosti pripravite za nasiten zajtrk in takrat, ko vas sredi dneva preseneti lakota. Jed je hitro pripravljena in nezahtevna, zato se bo recept zlahka udomačil v vaši kuhinji.

  • velik sladki krompir (približno pol kilograma)
  • 2 zvrhani žlici škroba
  • žlička mletega koriandra
  • žlička mlete kumine
  • sol in poper
  • čili po okusu
  • olje

Priprava

1. Krompir olupite in grobo naribate (kot jabolka za štrudelj). Enakomerno posipajte s škrobom in začimbami ter z rokami premešajte, da bo krompir enakomerno začinjen.

2. V ponvi razgrejte olje. Ni treba pretiravati z njim, polpetki bi se preveč napili olja in razpadali. Ponev naj bo le toliko namaščena, kot bi pekli palačinke.

3. Pecite na srednji temperaturi približno pet minut na vsaki strani. Obračajte jih s tanko lopatico in z občutkom. Vaja dela mojstra.

Namig: Sladki krompir je več kot le nadomestek običajnega krompirja. Vsebuje zalogo vlaknin, mineralov in vitamin A, pomemben za oči in imunski sistem.

Priporočamo še: Začimbe, ki jih moramo dodati v jedi s kislim zeljem
Beba in Hana Splichal

KUHINJA JE SRCE HIŠE IN V SRCU SE ZGODIJO NAJPOMEMBNEJŠE STVARI. NAJINA VEGANSKA, EKOLOŠKA IN ZERO WASTE KUHINJA JE MAJHNA, A IMA VELIKO MIZO IN VRATA NA VRT. HANA KUHA, FOTOGRAFIRA IN SE POGOVARJA Z DIVJIM KVASOM, BEBA VSE ZAPISUJE, TUDI TRAPASTE PODROBNOSTI. DIŠI PO INDIJSKIH ZAČIMBAH, TOPLEM KRUHU IN NOVIH RECEPTIH.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana