Odprta Kuhinja

Rožata: najbolj priljubljena dalmatinska sladica iz treh sestavin in nekaj dodatkov

Odpri galerijo
A+   A-
Francozi imajo crème brûlée, Španci flan, iz Dalmacije pa prihaja rožata – nežna, gladka in osvežilna sladica iz mleka, jajc in sladkorja.


Idejo sem prinesla v kovčku, polnem brisač in oblačil, ki jih je med počitnicami na Korčuli dodobra oplemenitila morska sol. Tukaj naju je z možem lastnica apartmaja vsak teden pocrkljala z rožato, priljubljeno poslastico, ki izvira iz Dubrovnika, na vsakem bližnjem otoku pa jo pripravijo malce po svoje in z njo turistom izražajo dobrodošlico. V njeni različici je bilo zaznati precej limonove lupinice, izpustila pa je ružolin, liker iz cvetnih lističev vrtnice, po katerem ta omamna dobrota nosi ime.

Včasih so čvrsto kremo naredili tako, da so sladico dolgo kuhali nad soparo na podoben način, kot se pripravi angleški božični puding. Dandanes jo gospodinje spečejo kar v pečici. Če ta ni parna, uporabijo pekač, ki ga napolnijo z vodo, vanj pa postavijo model, poln dišeče jajčne mešanice. Jaz sem jo razporedila po manjših keramičnih modelčkih za sufle, lahko pa uporabite kar večji okrogel ali ovalen pekač (ki nima snemljivega oboda), celo jensko posodo, če jo imate. Postopek je enak, le čas peke se bo podaljšal za kakšnih 10 minut.
Priporočamo še: Nedeljska sladica: Božanske češpljeve vrtnice

Rožata


Za 6 ramekinov oz. posodic za souffle ali en pekač s premerom 22 do 24 cm.

Karamel

  • 200 g kristalnega sladkorja


Krema

  • 500 ml mleka

  • 6 jajc

  • 100 g sladkorja

  • zavitek vaniljevega sladkorja

  • lupinica limone

  • 2 žlici ružolina, vrtničnega likerja (če ga imate), ali žlica rožne vode


Priprava


1. Pečico vključimo na 160 stopinj.

2. V ponev z debelim dnom vsujemo sladkor. Raztopimo ga na srednje močnem ognju in ves čas mešamo. Nared je, ko postane jantarne barve.

3. Še med pripravo karamela potisnemo v pečico 6 ramekinov, da se malce segrejejo, saj bomo tako po njih lažje razporedili karamelizirani sladkor.

4. Karamel nalijemo v ramekine in z njimi za­krožimo, da se enakomerno razporedi po dnu. Postavimo jih na stran, da se vsebina strdi.

5. Mleku dodamo sladkor, vaniljev sladkor, limonovo lupinico, ki jo lahko olupimo kar z lupilcem, in ružolin, če ga imamo. Pomešamo in počakamo 10 minut, da se mleko navzame okusov. Če se sladkor v tem času ni stopil, z žlico še malo pomešamo.

6. Jajca gladko zmešamo z metlico, nato vanje precedimo odišavljeno mleko. Zlivamo počasi, da ne nastajajo mehurčki. Vse sestavine zmešamo z metlico. Ne stepamo in ne uporabljamo ročnega mešalnika, saj mora biti sladica gladka, ne mehurčkasta. Vse skupaj še enkrat precedimo skozi gosto cedilo, da se znebimo morebitnih delcev rumenjaka ali beljaka.

7. Vzamemo večji pekač in nanj razporedimo ramekine. Vanje enakomerno nalijemo kremo, nato pa v pekač nalijemo vrelo vodo, ki naj sega približno do polovice ramekinov.

8. Potisnemo v pečico in pečemo 30 minut, dokler na vrhu sladic ne nastane nekakšna kožica, podobna kot na ohlajenem pudingu. Ne čakajte, da se obarva, saj predolgo pečena rožata izgubi svoj kremasti značaj.

9. Pekač vzamemo iz pečice in pustimo, da se sladica ohladi na sobno temperaturo, nato jo vzamemo iz vode in postavimo v hladilnik vsaj za kakšni dve uri, še bolje čez noč.

10. Ko jo želimo ponuditi, se okoli oboda sprehodimo z ostrim tankim nožičem, na modelček poveznemo krožnik in vse skupaj obrnemo. Če sladica ne pade iz modelčka, ga malce povzdignite in podrezajte z nožem na eni strani. Sčasoma boste usvojili svoj najboljši način. Pravijo pa, da je s količino karamela bolje pretiravati, kot da bi ga v model nalili premalo, saj v tem primeru sladice ne rešimo iz posode.

11. Rožato lahko še dodatno polijemo s karamelom ali žlico rožnega likerja.
Namig: Sladica zdrži v hladilniku tudi teden dni.

Deloindom.si: Kako pravilno očistiti kuhalno ploščo
Datum Objave: 25.8.2022 ob 08:08

Več iz te teme:

flannedeljska sladicarožazaCreme brulee

Naročite se na e-novice:

Mateja Delakorda
Mateja DelakordaKuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.