Rulada s skrivno sestavino za odličen biskvit in popestritev nadeva (VIDEO)

S tem iskrivim dodatkom bo rulada puhasta, prožna in nekaj posebnega. Recept si zapomnite za takrat, ko boste iskali preprosto sladico za pomembne trenutke.

 

Uporabili smo penino capris rose iz refoška, ki jo najdemo v kleti Vinakoper. Dodali smo jo v biskvit, po želji pa lahko iz nje naredite vinsko redukcijo in jo primešate tudi v kremo. Postopek je opisan malce nižje.

Rulada s penino

Biskvit

 • 6 jajc
 • 125 g sladkorja za peko
 • 125 g moke
 • žlička pecilnega praška
 • 6 žlic penine

Nadev

 • 100 ml penine
 • žlica sladkorja
 • 200 g kremnega sirčka
 • 70 g sladkorja v prahu
 • 150 ml sladke smetane
 • 300 g malinove marmelade

Dekor

 • sveže ali liofilizirane maline

Biskvit

1. Pečico vključimo na 180 stopinj. Največji pekač, ki ga imamo po navadi že priloženega v pečici, obložimo s papirjem za peko.

2. Jajca sobne temperature ubijemo v posodo kuhinjskega mešalnika in začnemo stepati na srednji hitrosti, da se začne peniti. Postopoma dodajamo sladkor, nato pa stepamo pri veliki hitrosti. V petih minutah bo posoda polna bledo rumene jajčne pene.

3. Spet prestavimo na srednjo moč in postopoma, a ne predolgo (nekje pol minute), dodajamo moko s pecilnim praškom. Za nekaj sekund pomešamo še na visoki hitrosti.

4. Dolijemo penino in jo ročno vmešamo v biskvit.

5. Testo razporedimo po pripravljenem pekaču in pečemo 15 minut. (Pečenost preverite z zobotrebcem, kajti vaša pečica mogoče potrebuje kakšno minuto več, da bo biskvit nared.)

6. Biskvit obrnemo na kuhinjsko krpo, posuto s sladkorjem v prahu, mu slečemo papir za peko, tega obrnemo na drugo stran, tako da je na biskvitu čista stran, tista, ki se ga je držala, pa je obrnjena proti nam. Skupaj s krpo in papirjem za peko zvijemo rulado po krajši stranici in počakamo, da se ohladi.

Nadev

7. Medtem pripravimo nadev. Najprej reduciramo penino v sirup: prelijemo jo v majhno posodico, dodamo sladkor in zavremo. Nežno naj brbota 20 do 25 minut, da tekočina povre, mi pa dobimo žlico in pol nekakšne esence te penine, ki bo popestrila kremo. Pred nadaljnjo uporabo jo popolnoma ohladimo.

Ko se vinska redukcija ohlaja, pripravimo kremo: v posodo električnega mešalca damo kremni sirček in sladkor ter ju malce stepemo, da se sirček zrahlja. Prilijemo sladko smetano in močno stepamo, dokler krema ni čvrsta. Vmešamo še žlico hladne vinske redukcije.

Zaključek

8. Biskvit odvijemo, premažemo z marmelado in kremo ter zvijemo nazaj. Malce kreme prihranimo za dekor.

9. Okrasimo s sladkorjem v prahu, kupčki kreme in sadjem.

Vinakoper letos praznujejo že 50 let, odkar so na police postavili litrske steklenice, ki so številka ena med porabniki. Z njimi praznujemo tudi v Odprti kuhinji in z recepti predstavljamo različne obraze refoška ter njegove uporabe v jedeh.

Uživajte!

Priporočamo še: Takšen zavitek z jabolki in grozdjem bo nekaj posebnega

Fotografije in video: Sonja Ravbar

Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana