Rženi hlebec: kruh, ki dolgo ostane svež
Odpri galerijo
A+ A-
Domačega kruha se največ poje! Med največje osebne kulinarične uspehe zagotovo spada trenutek, ko iz domače pečice vzamemo dober kruh.
Pot do ponosa je pri tem hlebčku razmeroma kratka, saj je priprava dokaj preprosta, rezultat pa sočen rženi kruh, ki dolgo ostane svež. Zaradi začimb in medu, pa tudi zaradi same rži ima značilni okus, ki je kot nalašč za ob bok enolončnicam, namazom ali dobremu maslu.
Rženi hlebec
- 350 g ržene moke
- 150 g bele moke
- vrečka suhega kvasa
- žlica medu
- 13 g soli
- 380 ml mlačne vode
- pol žličke janeža
- pol žličke kumine
Priprava
1. Janež in kumino stremo v možnarju.
2. V večjo posodo stresemo obe moki, kvas, med, sol in mešanico janeža in kumine.
3. Prilijemo mlačno vodo in vse skupaj dobro premešamo in zamesimo. Predlagava, da se tega loti naš zvesti kuhinjski robot, saj je testo zelo lepljivo in je težko delati z njim. Čeprav se zdi premokro, ne dodajamo moke.
4. Posodo s testom pokrijemo s prozorno folijo za živila in pustimo vzhajati približno uro.
5. Oblikovanje: delovno površino pomokamo z rženo moko in nanjo zvrnemo testo.
6. S hitrimi gibi odprtih dlani s prsti skupaj ga oblikujemo v hlebček. Dlani premikamo v obratni smeri, da hlebček obračamo, s tem pa ga spodvihamo.
7. Hlebček prenesemo na pekač, prekrit s papirjem za peko. Radodarno ga posujemo z rženo moko, za kar uporabimo cedilo.
Pokrijemo ga s skledo in pustimo 45–60 minut na sobni temperaturi, da vzhaja, njegova pomokana površina pa popoka v lepem vzorcu.
8. Peka: med vzhajanjem hlebčka pečico segrejemo na 200 stopinj.
9. Kruh pečemo 15 minut pri 200 stopinjah, nakar temperaturo spustimo na 180 stopinj in pečemo še 20–30 minut.
10. Po peki kruh prenesemo na mrežico in pustimo, da se dodobra ohladi.
Priporočamo še: Tedenski jedilnik: zelo preprosta kosila za vsak dan
Datum Objave: 5.3.2021 ob 15:03