S tem trikom bo poletni mlečni riž popoln

Kako pravilno skuhamo mlečni riž? Skrivnost se skriva v podrobnostih, zaradi katerih jed zasije v najboljši luči.

Ko je mlečni riž najljubša jed polovice družine (tako kot pri nas), se ga moraš naučiti pripraviti tako, da svoje najdražje z njim razveseljuješ tudi poleti.  Po več poskusih smo ugotovili, da se zgodi nekaj zares dobrega, če v mleko in riž dodamo zavojček vaniljevega sladkorja, potem zavremo in na zmernem ognju, tako da rahlo brbota, in kuhamo 15 ali 20 minut. Vmes z leseno kuhalnico večkrat premešamo, pri tem pa smo še posebno pozorni na dno posode, ki se ga mlečno-škrobna vsebina zelo rada oprime.

Mlečni riž kuhamo v ne ravno velikem loncu.

Po zgoraj omenjenem času ogenj ugasnemo, lonček pa pustimo na vroči plošči. Naj bo pokrito.

Zdaj pa bistvo: med ohlajanjem večkrat preverimo, kakšne gostote je jed in jo tudi pomešamo. Ker riž še vedno »pije« tekočino, bomo zdaj nekajkrat zapored vmešali deciliter mleka – tako se bo dobrota hitreje shladila, poleg tega pa bo postala tudi bolj kremozna, zares fina.

Poleti vam morda prav pride še ta namig: mlačen mlečni riž preložimo v kozarce, ki jih shranimo v hladilnik. Tik preden postrežemo, riž okrasimo z mešanico poletnega sadja in odlični poletni obrok, ki ga lahko imamo za zajtrk, malico, večerjo ali sladico, je tu!

Poletni mlečni riž

Za 4 osebe.

  • 0,7 ali 0,8 dl mleka
  • 200 g riža (izberemo tistega za rižote in sladice, torej ne riža basmati)
  • 1 vaniljev sladkor
  • ščepec soli
  • sadje: češnje, ribez, kar poletnega pač imamo …

Priprava

1. V lonec vlijemo 0,5 l mleka in zavremo. Dodamo vaniljev sladkor in sol. Pomešamo, dodamo riž. Pozor: za to jed potrebujemo riž, namenjen rižotam oziroma sladicam (sant’ andrea, arborio …).

2. Zmešamo in takoj zmanjšamo ogenj – naj le malo vre. Kuhamo približno 20 minut, vmes pridno mešamo.

3. Potem ugasnemo ploščo, lonec pokrijemo in ga pustimo na ugasnjeni plošči še približno pol ure.

4. Riž tudi med ohlajanjem nekajkrat premešamo. V pol ure bo popil precej tekočine – če se nam zdi, da je zmes pregosta, med ohlajanjem dvakrat ali trikrat vmešamo deciliter mleka. Z dodajanjem mleka poskrbimo za krasno kremasto strukturo. Delamo po občutku.

5. Še mlačnega razporedimo v kozarce. Ohladimo, postavimo v hladilnik.

6. Preden postrežemo ohlajeno sladico, povrh dodamo poletno sadje.

Priporočamo še: Tako pripravljeni riževi rezanci so popolni za lahkotno poletno kosilo
Špela Ankele

Novinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed