Šarlota s cvetjem, jagodami in rabarbaro
Odpri galerijo
A+ A-
Božanska torta za razvajanje med vikendom.
Jagodna šarlota z rabarbaro je nastala iz nostalgije po receptih naših mam in ker je sezonsko primerna. Jagode ima večina ljudi rada in so marsikomu najljubše sadje, rabarbara doda tisto piko na i in jagode osveži, hkrati pa je lepo okrašena sladica primerna tudi za posebne priložnosti.
Sestavine za model premera 18 cm
- pest cvetov marjetice in trobentice
- 6 jagod (narezanih na koščke)
- 200 g piškotov za tiramisu (savoiardi)
- 50 g masla
- 200 ml sladke smetane
- 3 lističi želatine
- 250 g rabarbare
- 500 g jagod
- 30 g sladkorja
- žlica jagodnega likerja po želji
Priprava
1. Obod tortnega modela postavimo na krožnik, ob rob zložimo piškote. Piškote na eni strani odrežemo, skrajšamo, da bodo zloženi le nekaj višji od roba obroča.
2. Preostale piškote in obrezane ostanke zmeljemo, dodamo maslo in mešamo toliko časa, da se zmes poveže. Z dobljeno zmesjo obložimo dno.
3. Rabarbaro očistimo in na hitro podušimo na maslu, tako da ostanejo koščki čvrsti.
4. Želatino namočimo v mrzlo vodo.
5. 500 g jagod zmeljemo skupaj s sladkorjem (dodamo ga lahko po okusu, tudi glede na sladkost jagod), nato 4–5 žlic namažemo po dnu šarlote.
6. Smetano stepemo do čvrstega, dodamo jagodno kašo, dušene koščke rabarbare in narezane jagode. Na koncu dodamo še ožete lističe želatine in premešamo ter vlijemo v pripravljeni model. Postavimo v hladilnik za nekaj ur.
7. Ohlajeno tortico okrasimo s cvetovi.
Namig: Pri šarloti je pomembno, da se želatina resnično strdi, preden režemo, sicer na krožniku ne bodo lepi koščki. Piškote, preden jih postavljamo v obroč, lahko z ene strani malo pomočimo v mleko, jaz tega nisem storila, a naslednjič zagotovo bom, da bodo bolj sočni.
Fotografija: Eva Legiša
Preverite še: Kako izbrati najboljše šparglje
Datum Objave: 24.4.2020 ob 07:04