Danes za kosilo: sarme

Kislo zelje pripravljamo na najrazličnejše načine, lahko ga dušimo, kuhamo, ponudimo surovo ali ga celo pečemo.

Njegovi običajni spremljevalci na krožniku so krvavice ali pečenice, ocvirki, pa seveda krompir in fižol ali kombinacija obojega, matevž. Če imamo čas in voljo, se lotimo sarme, priljubljene zimske jedi z mletim mesom, ki ni zelo zahtevna za pripravo, če izvzamemo zavijanje listov zelja, da nam meso med kuhanjem ne bo uhajalo ven. Kislo zelje – v Sloveniji ima bogato tradicijo, saj ga kisamo že vse od 18. stoletja – je prava zakladnica zdravja: med drugim pospešuje čiščenje prebavil in izboljšuje presnovo, zato mu pravijo krtača za želodec in črevesje.

Sestavine za 4 osebe

– 0,5 kg kislega zelja
– 1 kisana glava zelja
– 400 g mešanega mletega mesa
– 1 čebula
– 2 stroka česa
– 100 g riža
– 1 jajce
– sol, poper, olje
– 3 žlice paradižnikove mezge
– 3 žlice moke

Priprava

1. Na olju svetlo prepražimo sesekljano čebulo in strt česen.

2. V posodi z rokami dobro premešamo čebulo, meso, riž in jajce. Pripravimo liste zelja.

3. Na vsak list položimo veliko žlico nadeva in zvijemo v sarmo, ki jo ob strani spnemo z zobotrebcem. Preostanek listov drobno zrežemo.

4. V lonec naložimo najprej narezano zelje, čezenj naložimo sarme in jih pokrijemo z rezanim zeljem.

5. Zalijemo z jušno osnovo ali vrelo slano vodo in na majhnem ognju kuhamo dobro uro. Na koncu vmešamo prežganje iz moke in paradižnikove mezge.

Preberite še: Pravila kisanja zelja

Naslovna fotografija: Thinkstock

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.