Šest korakov do popolno stepene smetane

Vse je boljše z malce smetane, kajne?

1. Za stepanje izberite sladko smetano z vsaj 30 % maščobe. Višji ko je odstotek, bolj boste zadovoljni s smetanasto peno. Čeprav ima smetana za kuhanje gost, masten videz, je ne boste nikoli mogli stepsti. Količina maščobe je premajhna, gostoto pa ji pričarajo razna gostila.

2. Smetana za stepanje mora biti dobro ohlajena, posoda za stepanje pa povsem suha. Dobro stepena smetana hitreje nastane v višji in ožji posodi kot v nižji in širši. Za stepanje 2,5 dl smetane je denimo odličen običajen 720-mililitrski kozarec za vlaganje.

3. Za večje količine smetane potrebujete res močan stepalnik. Včasih je bolje stepati v več etapah.

4. Najprej stepajte počasi, pri manjši hitrosti, drugače prši na vse strani. Ko se začne peniti, hitrost povečajte in stepite do konca. Sladkor smetano utrdi, vendar ga dodajte šele tik pred koncem, saj se čas stepanja sicer podaljša.

5. Če je stepanje za vas dalj časa trajajoča meditacija, je velika verjetnost, da boste iz smetane dobili maslo.

6. Neverjetno, vendar resnično! Ne le tiste v pločevinkah na plin, tudi nekatere povsem tekoče smetane v običajni embalaži vsebujejo aditive.

Preberiti še: Preprost način, kako rešiti preveč stepeno smetano

Fotografija: Thinkstock

Mojca Koman
Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed