Odprta Kuhinja

Šest praktičnih nasvetov za vsakega ljubitelja vina

Odpri galerijo
A+   A-
Ljubitelji vina, pozor! Za vas imamo nekaj nasvetov, ki vam bodo prišli prav tako pri prepoznavanju dobrega vina in njegovi izbiri kot tudi postrežbi in uživanju žlahtne kapljice. Razkrivamo pa tudi nekaj genialnih spojev vina in jedi, s katerimi bo užitek še večji.

1. Spoznajte vino že po etiketi

Kolikokrat se vam je že zgodilo, da ste stali pred policami z vinom in niste vedeli, katero izbrati? Z našimi nasveti za branje vinskih etiket bo odločitev precej lažja.

Veliko vinarjev svoja vina poimenuje po glavni sorti grozdja, kar že izdaja nekaj ključnih informacij o okusu in značaju posameznega vina. Če vas zanimajo bolj prefinjene buteljke, pa bodite pozorni na to, ali so na etiketi navedena imena vinarjev, kleti, vasi itd. Kakovost teh vin se namreč strožje nadzira.

Ali veste, kaj pomenita oznaki ZGP in ZOP? Odgovor na to vprašanje ter še več nasvetov, kako brati vinske etikete, boste našli tukaj.

2. Oblike, velikosti in barva steklenic imajo svoj namen

Visoke in elegantne, hruškaste, tradicionalno oblikovani regionalni primerki in nenavadne, bolj eksperimentalne oblike steklenic, ki se redkeje pojavijo na policah. Potem pa so tu še barve – od prozornih do bledo zelenih in skoraj črnih steklenic. Oblika steklenice in barva stekla namreč vplivata na kakovost vina in ohranjanje njegovih sestavin.

Katere so najbolj zastopane vrste steklenic, pa tudi o zanimivih in nenavadnih imenih steklenic različnih velikosti lahko preberete tukaj.

3. Postanite boljši okuševalci vina v 10 minutah

Poznamo tri enostavne in hitre načine, kako okusiti in oceniti vino. Pri prvih dveh, ki sta bolj objektivne narave, ocenjujete sladkost in pookus. Tretja metoda pa je bolj subjektivna, saj vino opišete z barvami tako, da zaprete oči in tisto, kar vonjate, povežete z določeno barvo.

Ali ste vedeli, da se ravno pri oceni sladkosti zmoti večina ljudi, saj veliko vin označijo kot sladka, čeprav niso?

Odgovor na vprašanje, kako najlažje ugotoviti, ali gre za suho ali sladko vino, ter legendo posameznih barv, ki jih lahko povežete s pogostimi okusi, najdete tukaj.

ni podpisa
ni podpisa

4. Izberite prave vinske kozarce

Oblika in velikost kozarca nimata le estetske funkcije, temveč lahko poudarita nekatere lastnosti vina, ki prebudijo naše čute in nam povečajo užitek ob pitju.

Belo vino je priporočljivo piti iz tako imenovanih tulipančkov, iz višjih in širših kozarev pijemo rdeče vino, iz ozkih in visokih kozarcev pa peneča vina. Zakaj je tako, lahko preberete tukaj.

5. Za vsako jed se vino najde

Razkrivamo čarobno formulo kombiniranja okusov hrane in vina. Sledite ji lahko dosledno ali pa po svojem okusu.

Najbolj sofisticirana kombinacija so penina in ostrige. Ob svinjini si privoščite rizling. K morskim sadežem se odlično poda chardonnay, k zrezkom pa cabernet sauvignon. Če (si) boste postregli modre sire, si poleg privoščite sauternes – vino iz grozdja, ki ga je zaznamovala plemenita plesen botritis.

O genialnih spojih vina in jedi si lahko podrobneje preberete tukaj.

6. Sladka vina za sladke priložnosti in še kaj

Sladka vina večinoma nastajajo iz slajših sort grozdja poznih trgatev, ki dajejo bolj skoncentrirane okuse, zaradi česar je pridelava teh vin zahtevnejša, njihova cena pa višja. Sladka oziroma desertna vina delimo na pet osnovnih kategorij: pozna trgatev, ledeno vino, vino plemenitega gnitja, vino iz rozin in ojačano vino. Pijemo jih v manjših čokatih kozarcih s kratkim pecljem, navadno rahlo ohlajena ali sobne temperature. Postrežemo pa jih po obrokih, ko na mizo pridejo sladice.

Katero desertno vino postrežemo ob kateri sladici ter o kombinacijah sladkih vin z mastnimi in slanimi jedmi lahko preberete tukaj.

V Spar Vinoteki vam pri izbiri vina svetuje somelje

Bliža se martinovo, nedaleč pa je tudi praznični december, ko se nam obetajo številne zabave. Zato ne pozabite kupiti zaloge vina! Ne veste, katero izbrati in katero se poda h kateri jedi? Potem potrebujete nasvet strokovnjaka.

V SPAR Vinoteki vas čaka bogata ponudba raznolikih vin z vsega sveta ter vrhunskih vin iz najboljših slovenskih kleti. Pri izbiri vina vam svetuje slovenski državni someljejski prvak in velik ljubitelj vina Valentin Bufolin, ki vas bo navdušil z zanimivimi opisi vin, razlagami in inovativnimi spoji vin z različnimi jedmi. Svoje znanje iz sveta enologije z vami deli vsak teden in sodeluje pri izboru vin v Sparovi tedenski ponudbi. Prepustite se njegovim nasvetom in uživajte v vsakem požirku žlahtne kapljice.

ni podpisa
ni podpisa

Somelje svetuje:

Vino za popolno spremljavo k žitnim jedem

V Sparovi tedenski ponudbi vin lahko med drugimi izberete vino cabernet sauvignon Colja, ki je najboljše ohlajeno na 12 do 16 °C. Okus je mehak, poudarjena svežina izkazuje dolgoživost vina s svilnatimi tanini. Okus je intenziven, poln, eleganten in srednje obstojen. Vino se lepo poda jedem iz žita, predvsem ješprenju, rižu in piri. Intenzivne aromatike žitnih jedi se bodo kot nalašč podale z vinom, obenem pa bodo žita prijetno uravnavala grenkobo vina. Sočnost rižot se bo prijetno ujela s tanično komponento vina. Privoščite si ga na primer ob rižoti s tepkami, hrenom in dimljeno postrvjo. Dober tek!

Več o vinu lahko preberete tukaj.

Minister za zdravje opozarja: prekomerno pitje alkohola lahko škoduje zdravju.  


Naročnik oglasne vsebine je Spar

 

Datum Objave: 16.11.2023 ob 07:11

Več iz te teme:

vinokozarecsomelje

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja