Shranki: odlična paradižnikova omaka s papriko in bučkami

Paradižnik že pridno zori, paprike so tudi, da obučkah ne govorimo. Tako lahko vso svežo zelenjavo pametno porabimo in si skuhamo slastno omako, ki bo vedno pri roki.

Sestavine

– 50 dag bučk (2 bučki)
– 2 kg paradižnika
– 1 kg paprike
– 2 čebuli
– 2 žlici olja
– 1 vejica rožmarina
– 2 žlici kisa
– 1 žlička soli
– 8 manjših kozarčkov (370 ml)

Priprava

1. Bučkam odrežemo konce in jih narežemo na majhne kocke. Vsekakor lahko uporabimo tudi jesensko zimsko bučo ali olupljene jajčevce ali ju po želji preprosto izpustimo.

2. Paradižnike za pol minute potopimo v vrelo vodo, da odstopi kožica, in jih olupimo. Odstranimo semenje in narežemo na koščke. Papriko in čebulo očistimo in narežemo na koščke.

3. Vso pripravljeno zelenjavo stresemo v lonec, dodamo olje in segrevamo. Vsake toliko časa premešamo, da se vsebina enakomerno segreje in kuhamo do vrenja.

4. Dodamo rožmarin in solimo. Znižamo temperaturo in kuhamo čim dlje. Zadostovalo bi že petnajst minut, a omaka bo pridobivala okus s časom kuhanja. To pomeni, če kuhamo malo časa, bomo ohranili več hranilnih snovi, če kuhamo bolj dolgo, pridobimo okus. Ob koncu dodamo kis, da izostrimo okus.

5. Vroče polnimo v kozarčke, primerne velikosti za eno kosilo. Dobro zapremo in zavijemo v odejo, da se počasi ohladi.

Priporočamo še: Odlične bučke v kisu

Recept: Mateja Reš
Fotografija: Getty Images

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed