Skleda s šparglji: najboljši način za pripravo zdravega in nasitnega kosila ali večerje
Odpri galerijo
A+ A-
Obrok, ki ga zložimo v eno skledo tako, da ga sestavlja uravnoteženo razmerje sestavin, ki jih potrebuje naše telo. Brez skrbi, tudi zelo okusen mora biti.
Spomladanska skleda z dimljeno postrvjo, šparglji in poširanim jajcem
Sestavine za 4 sklede.
Skleda
- 30 g prosene kaše
- 4 jajca
- 4 pesti regrata, šopek špargljev
- 2 korenčka
- 200 g dimljene postrvi
Preliv
- šopek čemaža
- 2 žlici majoneze
- 2 žlici jogurta
- limona, sol, poper
Priprava
1. Najprej se lotimo preliva: v sekljalnik stlačimo šopek čemaža in čmoknemo majonezo in jogurt. Zmešamo do lepo povezane teksture, po okusu začinimo z limonovim sokom, soljo in poprom.
2. Blanširani šparglji: šparglje splaknemo, nato enega upognemo in opazujemo, kje se prelomi. Na približno istem mestu prerežemo tudi druge. Na ta način ločimo olesenele dele od užitnih. Šparglje narežemo na tretjine, v široki posodi ali ponvi zavremo vodo, jo solimo in jih stresemo vanje. Kuhamo jih 2–3 minute, odvisno od debeline, nato jih stresemo v cedilo in ohladimo pod tekočo hladno vodo, da ustavimo kuhanje.
3. Korenčka olupimo in z mandolino, lupilcem ali nožem narežemo na tanke trakove.
4. Proseno kašo splaknemo pod tekočo vodo. Zavremo večjo količino vode in jo solimo, nato v njej 15 minut kuhamo proseno kašo. Odcedimo jo, premešamo in razdelimo po skledah.
5. V vsako skledo razporedimo po eno pest splaknjenega regrata, četrtino blanširanih špargljev in četrt korenčkovih trakov.
6. Po vrhu nadrobimo dimljeno postrv.
7. Za finale pa poširano jajce: v širok lonec ali ponev nalijemo za tri prste vode in 0,5 dl kisa. Segrejemo do vretja, nato ogenj zmanjšamo – voda ne sme brbotati. Vodo zavrtimo, da nastane vrtinec.
8. V nizko skodelico ubijemo jajce in ga zvrnemo v sredino vrtinca.
9. Jajce kuhamo 3–4 minute oziroma toliko, da se beljak strdi (rumenjak mora biti na dotik mehak, beljak čvrst).
10. Postrežba: na vrh sklede poveznemo poširančka, nato pa se je lahko lotimo.
Priporočamo še: Preskočite pito, to sestavino raje uporabite v džintoniku Jamieja Oliverja
Datum Objave: 4.5.2022 ob 10:05