Odprta Kuhinja

Skrivnost zares dobre kokošje juhe

Odpri galerijo
A+   A-
Čas kuhanja in pravšnja temperatura, saj juha ne sme vreti, sta ključna elementa. V receptu pa najdete tudi skrivno sestavino, zaradi katere je kokošja juha še bolj tekne.


Ko smo se zaklepetali z mladim kuharjem Florjanom Žnidaršičem, ki se v domači Cerknici ravno odloča za samostojno kulinarično pot, je beseda nanesla tudi na kokošjo juho.

»Skrivnost je v tem, da se juha več ur kuha na ravno pravšnji temperaturi, ne sme vreti,« pojasni Florjan Žnidaršič, ki je pol življenja kuhal v domačih in tujih restavracijah, med drugim tudi v restavraciji Da Vitorio (tri Michelinove zvezdice), ki jo blizu italijanskega Bergama vodi družina Cerea, zdaj pa se je odločil, da začne s samostojno kuharsko kariero.

V domači Cerknici in okolici po naročilu pripravlja hrano za večje družbe in jo dostavi na teren, sodeluje tudi z Notranjsko hišo, kjer za najavljene goste pripravlja obroke. Ravno v tej zanimivi hiši je pred kratkim v sodelovanju z Notranjskim regijskim parkom pripravil kulinarični dogodek Okusi Notranjske, na katerem je postregel tudi imenitno kokošjo juho.

Poleg tega Florjan Žnidaršič občasno na ulice domačega kraja postavi stojnico, na kateri v modernih taktih streže ulično hrano, polno lokalnih sestavin.

Če se vrnemo h kokošji juhi: kaj je njena skrivna sestavina? Tisto, kar največkrat vržemo proč, in to je parmezanova skorjica. Ko boste naslednjič kupili kos parmezana za ribanje, trdo skorjico le prihranite in se nanjo spomnite takrat, ko boste po tem receptu kuhali kokošjo juho.

Še namig: Če juho kuhamo na štedilniku na drva, bo imela poseben, še boljši okus.
Preberite: Mladi talent Florjan Žnidaršič: od treh mišelink do domače Cerknice

Florjan Žnidaršič se potrudi, da tudi kokošja juha na krožniku deluje zelo estetsko. (Foto: Urška Ogrinc za Notranjski regijski park)
Florjan Žnidaršič se potrudi, da tudi kokošja juha na krožniku deluje zelo estetsko. (Foto: Urška Ogrinc za Notranjski regijski park)

Kokošja juha


Kuhamo za 8 do 10 ljudi.

 • kokoš (razrezana na kose)

 • 2–3 telečje kosti

 • pol nadzemne kolerabe

 • rezina zelene

 • 3 korenčki

 • pol pora (samo zeleni listi)

 • 1 čebula

 • lovorov list

 • 5 zrn popra

 • nekaj vejic luštreka in peteršilja

 • parmezanova skorjica (za okus)

 • sol


Priprava


1. Čebulo prerežemo na pol. Na prerezani strani jo do temnega opečemo na plošči (ali na ponvi brez dodane maščobe).

2. Kokoš operemo, odstranimo drobovino in kose položimo v večji lonec. Zraven dodamo še telečje kosti, ki smo jih oprali pod curkom hladne vode, opečeno čebulo, očiščeno in oprano zelenjavo ter druge sestavine.

3. Zalijemo s hladno vodo, pristavimo. Tik preden zavre, zmanjšamo ogenj. Pazimo, da juha le malo brbota, pokrijemo s pokrovko in kuhamo 3 do 4 ure.

Priporočamo še: Premium domači krompirjevi njoki (VIDEO)

Naslovna fotografija: MarianVejcik/Getty Images
Datum Objave: 2.10.2023 ob 11:10

Več iz te teme:

juhe in enolončnicekokošja juhakuhanje juhe

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.