Čokoladni zavitek z jabolki in orehi

Bogato, dehteče, sezonsko: čudovito!

Za 2 zavitka.

Sestavine

– 6 listov vlečenega testa
– 100 g masla, 1 dl sladke smetane
– 600 g jabolk, 50 g orehov
– 40 g namočenih zlatih rozin, sok pol limone
– žlica rjavega sladkorja
– čokoladni nadev
– 100 g masla, 4 dl mleka
– 80 g ostre moke, 20 g krušnih drobtin,
– 100 g sladkorja, 150 g temne čokolade, žlica ruma

Priprava

1. V ponvi segrejemo maslo, dodamo moko, dobro premešamo, da ni grudic, in na hitro svetlo popražimo. Dolijemo mleko in na majhnem do zmernem ognju neprestano mešamo, da se zmes počasi začne gostiti. Nato primešamo še sladkor, stopljeno čokolado in krušne drobtine. Mešamo, dokler ne dobimo bolj gostega nadeva. Na koncu vmešamo še rum.

2. Jabolka olupimo in naribamo na tanke lističe. Dodamo žlico rjavega sladkorja (odvisno od sladkosti jabolk) in sok pol limone, premešamo. Orehova jedrca samo razlomimo ali nasekljamo na večje kose.

3. Testo zložimo v dva dolga traka iz 2 plasti enako kot pri slivovem zavitku, le da tokrat k raztopljenemu maslu dodamo sladko smetano za premaz.

4. Prvo tretjino prvega testa nadevamo s polovico jabolk. Na jabolka damo pol rozin, pol čokoladnega nadeva in pol orehov. Zvijemo. Ponovimo s preostalo polovico sestavin.

5. Štrudlja postavimo v pekač, obložen s papirjem za peko, premažemo s preostalim maslom s sladko smetano in pečemo v pečici, segreti na 180 stopinj, 25–30 minut.

Preberite še: Zavitek s slivami in maskarponejem

Fotografija: Fotografija: Tamata Ružić/Gourmantica

 

Tamara Ružić
Tamara Ružić

Hej, vsi ljubitelji dobre kuhinje! sem Tamara, gurmantična strastna kuharica, vedno pripravljena na nove kuharske izzive. Uživam v pripravi vsakdanjih domačih jedi kot tudi malce nenavadnih kombinacij na krožniku, ki prijetno presenetijo naše brbončice. Pridružite se mi v mojem kuharskem kotičku gourmantica.si, kjer vam bom z neizmernim veseljem postregla in vas razvajala z raznimi kulinaričnimi dobrotami. www: http://www.gourmantica.si/

Objava še nima komentarja.

Comments are closed