Enostavne orehove potičke s cimetom

Končno, poenostavitev!

O nujnosti potice: »V tem času se mize šibijo pod vsemi dobrotami, med katerimi je množično zastopana tudi potica v vseh oblikah in okusih. Da se ne bi med vrstnicami naša sramežljivo potuhnila v ozadje, raje pripravimo celo krdelo priročnih orehovih potičk s cimetom. Te kompaktne navihanke so prav tako okusne in mehke kot bohotnejše sestre, zaradi velikosti pa ne bo nihče opazil, kako si z njimi veselo polnimo žepe. A najlepše je, da je njihova priprava v primerjavi s polnopravnimi poticami naravnost ekspresna.«

Sestavine

Testo
– 520 g moke, 2 jajci, 2 dl mleka
– 50 g masla, vrečka suhega kvasa
– 80 g sladkorja, ščepec soli

Nadev
– 200 g orehov
– zvrhana žlička cimeta
– 100 g rjavega sladkorja
– jajce, 1–2 žlici maskarponeja

Priprava

1. Pripravimo kvasni nastavek – toplo mleko zmešamo z dvema žlicama sladkorja in kvasom in počakamo, da kvas začne delovati. Kvasni nastavek zmešamo z moko, jajci, preostalim sladkorjem, maslom in soljo. Zgnetemo v testo, ki naj pokrito na toplem vzhaja okroglo uro.

2. Nadev: vse sestavine za nadev preprosto zmešamo skupaj – ne sme biti pretekoče.

3. Priprava potičk: vzhajano testo razdelimo na tri enake dele. Vsakega razvaljamo v podolgovat pravokotnik – ena stranica mora biti občutno daljša –, premažemo s tretjino orehovega nadeva in zvijemo v dolgo tanko rulado. Postopek ponovimo še za druga dva pravokotnika.

4. Dobljeno kačo razsekamo na 3 cm debele potičke, ki jih nato razporedimo po pekaču in postavimo v zvesto pečico, segreto na hudih 200 stopinj.

5. Po 10 do 15 minutah omamnih vonjav je mučnega čakanja na potičke konec.

Priporočamo: Šest odličnih receptov za medenjake

 

Midva Kuhava

Sva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana