Kolač iz bučk z limonovim prelivom

Aromatična zelenjavna slaščica.

Priprava: 20 minut; čas peke: 45 minut.

Sestavine

– 3 jajca
– 225 g sladkorja
– 1 dl oljčnega olja
– 1,5 dl tekočega naravnega jogurta
– vrečka vaniljevega sladkorja
– 280 g moke
– po čajno žličko pecilnega praška in nastrganega suhega ingverja po pol žličke sode bikarbone, soli in muškatnega oreščka
– 2 žlički mletega cimeta
– 300 g naribanih bučk
– 150 g mletih orehov ali mandljev
– limonov preliv
– sok 1 limone
– 2 žlici kristalnega sladkorja
– 100–120 g sladkorja v prahu

Priprava

1. Pečico segrejemo na 170–180 stopinj. Model namastimo in pomokamo.

2. Mladim bučkam odrežemo konce in jih grobo naribamo v skledo. Prihranimo.

3. V drugi posodi gladko zmešamo jajca, sladkor, olje, jogurt in vaniljo. Na zmes presejemo moko, pecilni prašek, sodo, sol in dišave.

4. Narahlo premešamo, dodamo še naribane bučke in zmlete orehe. Zmes naložimo v model, pogladimo in porinemo v segreto pečico za 45 minut.

5. Preverimo z zobotrebcem. Pečen kolač vzamemo iz pečice in pustimo 10 minut hladiti v modelu. Medtem v posodici gladko zmešamo limonov sok s sladkorjem.

6. Pecivo previdno vzamemo iz modela, prestavimo na mrežico nad krožnikom in takoj premažemo oz. prelijemo z limonovim oblivom. Pustimo, da se ohladi.

7. Ponudimo kot posladek po zelenjavni enolončnici s proseno kašo.

Naredimo vnaprej: Najboljši je hladen kolač. Zato ga naredimo dovolj prej pred postrežbo.
Poizkusite še: Krompir s klobaso iz pečice

Fotografija: Krištof Koman

Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana