Limonova torta za poletno sladkanje

V primerjavi s klasičnimi čokoladnimi tortami so sadne bistveno manj sladke, bolj sta poudarjeni svežina in kislost sadja, zato je ta recept še kako primeren za poleti.

Pripravimo, preden začnemo: metlico, manjši tortni model.

Sestavine

Za biskvit
– 2 žlici chia semen
– 190 g bele moke
– 90 g mandljev
– 25 g škroba
– žlička pecilnega
– pol žličke sode bikarbone
– 250 ml rastlinskega mleka
– žlička kisa
– 225 g sladkorja
– 80 ml stopljene kokosove maščobe

Za preliv
– 4 limone
– 4 žlice javorjevega sirupa
– 2 žlici sladkorja
– vanilja v prahu

Priprava

1. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Mandlje v kavnem mlinčku fino zmeljemo. V večji skledi zmešamo chia semena, moko, mlete mandlje, škrob, pecilni prašek in sodo bikarbono.

2. V drugi posodi zmešamo mleko, kis, sladkor in stopljeno kokosovo maščobo. Z metlico dobro premešamo, da se sladkor raztopi. Prilijemo k moki, hitro zmešamo in vlijemo v pripravljen namaščen model.

3. Pečemo dvajset minut. Medtem narežemo dve limoni na kolobarčke. Iz drugih dveh limon stisnemo sok, zmešamo z javorjevim sirupom, sladkorjem in vaniljo v prahu.

4. Kolobarčke razporedimo po vrhu biskvita, premažemo s polovico limonovega preliva in pečemo še pol ure oziroma dokler torta ne dobi lepe barve. Ali je res pečena, lahko preverimo tudi z nožem. Še vročo prelijemo s preostankom preliva in jo pustimo pol ure v modelu. Ponudimo lahko toplo, okusna je tudi ohlajena, sploh v vročih poletnih dneh.

Poizkusite še: Vložene bučke v oljčnem olju po sicilijansko

Fotografija: Hana Splichal

Beba in Hana Splichal

KUHINJA JE SRCE HIŠE IN V SRCU SE ZGODIJO NAJPOMEMBNEJŠE STVARI. NAJINA VEGANSKA, EKOLOŠKA IN ZERO WASTE KUHINJA JE MAJHNA, A IMA VELIKO MIZO IN VRATA NA VRT. HANA KUHA, FOTOGRAFIRA IN SE POGOVARJA Z DIVJIM KVASOM, BEBA VSE ZAPISUJE, TUDI TRAPASTE PODROBNOSTI. DIŠI PO INDIJSKIH ZAČIMBAH, TOPLEM KRUHU IN NOVIH RECEPTIH.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana