Limonova torta za poletno sladkanje

V primerjavi s klasičnimi čokoladnimi tortami so sadne bistveno manj sladke, bolj sta poudarjeni svežina in kislost sadja, zato je ta recept še kako primeren za poleti.

Pripravimo, preden začnemo: metlico, manjši tortni model.

Sestavine

Za biskvit
– 2 žlici chia semen
– 190 g bele moke
– 90 g mandljev
– 25 g škroba
– žlička pecilnega
– pol žličke sode bikarbone
– 250 ml rastlinskega mleka
– žlička kisa
– 225 g sladkorja
– 80 ml stopljene kokosove maščobe

Za preliv
– 4 limone
– 4 žlice javorjevega sirupa
– 2 žlici sladkorja
– vanilja v prahu

Priprava

1. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Mandlje v kavnem mlinčku fino zmeljemo. V večji skledi zmešamo chia semena, moko, mlete mandlje, škrob, pecilni prašek in sodo bikarbono.

2. V drugi posodi zmešamo mleko, kis, sladkor in stopljeno kokosovo maščobo. Z metlico dobro premešamo, da se sladkor raztopi. Prilijemo k moki, hitro zmešamo in vlijemo v pripravljen namaščen model.

3. Pečemo dvajset minut. Medtem narežemo dve limoni na kolobarčke. Iz drugih dveh limon stisnemo sok, zmešamo z javorjevim sirupom, sladkorjem in vaniljo v prahu.

4. Kolobarčke razporedimo po vrhu biskvita, premažemo s polovico limonovega preliva in pečemo še pol ure oziroma dokler torta ne dobi lepe barve. Ali je res pečena, lahko preverimo tudi z nožem. Še vročo prelijemo s preostankom preliva in jo pustimo pol ure v modelu. Ponudimo lahko toplo, okusna je tudi ohlajena, sploh v vročih poletnih dneh.

Poizkusite še: Vložene bučke v oljčnem olju po sicilijansko

Fotografija: Hana Splichal

Beba in Hana Splichal

KUHINJA JE SRCE HIŠE IN V SRCU SE ZGODIJO NAJPOMEMBNEJŠE STVARI. NAJINA VEGANSKA, EKOLOŠKA IN ZERO WASTE KUHINJA JE MAJHNA, A IMA VELIKO MIZO IN VRATA NA VRT. HANA KUHA, FOTOGRAFIRA IN SE POGOVARJA Z DIVJIM KVASOM, BEBA VSE ZAPISUJE, TUDI TRAPASTE PODROBNOSTI. DIŠI PO INDIJSKIH ZAČIMBAH, TOPLEM KRUHU IN NOVIH RECEPTIH.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed